A szerencsén múlt

2023.07.28. 09:24

Mutatjuk, miért több mint kockázatos - Utánajártunk az életveszélyes ugrásnak a győri Kossuth hídról

Megdöbbentő videó került fel múlt héten az internetre, ami aztán az országos sajtót is bejárta. A felvételen az látható, hogy két fiatal egyik éjjel Győrben a Kossuth hídról a Mosoni-Dunába ugrik.

Kisalföld.hu

Hajóra szálltunk Bella Szabolcs győri vízi polgárőrrel. Megmérte nekünk a Kossuth híd alatti vízmélységet. Fotó: Csapó Balázs

  • A szemtanúk szerint a kalandvágyó fiúk többször is megismételték az életveszélyes manővert.
  • Az ostoba bátorságpróbáról a helyi hajósokat és Bella Szabolcsot, a Felső-dunai Vízi Polgárőr Egyesület tagját kérdeztük.
  • Szabolccsal tegnap hajóra is szálltunk, hogy saját szemünkkel is meggyőződjünk róla, milyen magasságból milyen mélységbe vetették le magukat a fiatalok.
  • – Vagy tudták a fiúk, hogy hova ugranak, vagy nagy szerencséjük volt, hogy nem történt bajuk, mert itt a legmélyebb a Mosoni-Duna, most három méter – mutatta a halradaron a tapasztalt hajós, aki polgárőrként rendszeresen járja a folyókat.

A víz bármikor hozhat uszadékot

A rakpartról készült videófelvételen látható, hogy a fiatalokból álló csapat tagjai közül előbb egyikük ugrott a Mosoni-Dunába, majd rövidesen a társa is követte. Hatalmas szerencsén múlott, hogy senki sem sérült meg és simán ki tudtak úszni a sodró folyóból. Mindeközben a hídon még egy harmadik személy is tartózkodott, ám ő nem volt annyira vakmerő, mint a másik kettő. Bella Szabolcs, a Felső-dunai Vízi Polgárőr Egyesület tagja szerint nemcsak a vízmélység miatt veszélyes a hidakról leugrani, hanem azért is, mert a víz bármikor hozhat uszadékot, és nem mindig látszik a folyó felszínén, pláne nem éjszaka. 

A második világháború alatt lerobbantott hidak darabjai a mai napig a folyó fenekén vannak

– A vízszabályozásnak köszönhetően már nem olyan sekély a Mosoni-Duna, de nem szabad elfelejteni, hogy volt olyan nyári időszak, amikor a sárkányhajók és kenuk lapátja súrolta a medret. Sokan emlékszünk arra a fotóra, ami az alacsony vízszintről készült a Kossuth híd alatt. Térdig érő vízben alkottak élő láncot az emberek – emlékezett vissza a győri polgárőr, akivel végighajóztuk a híd alatti területet. Csütörtökön a legalacsonyabb vízmélység 1,5 méter volt a híd alatt a belvároshoz közeli oldalon. Több helyen is rendkívül sekély a víz. Szerencsére nem történt komolyabb baj és a fiatalok sértetlenül kiúsztak a partra.

– Ezen a szakaszon is rengeteg veszélyes része van a folyóknak, így sehonnan nem tanácsos beleugrani, arról nem beszélve, hogy a belvárosban a fürdőzés is tilos. Ennek ellenére mindig akadnak olyanok, akik megmártóznak valamelyik lépcsőnél. A második világháború alatt lerobbantott hidak darabjai a mai napig a folyó fenekén vannak, fentről pedig észre sem lehet őket venni. Olykor még a tapasztalt hajósoknak is kárt okoznak, nem beszélve a nagyobb beton-, vas- vagy más, sziklás szigetekről a víz alatt – fejtette ki Bella Szabolcs.

Bella Szabolcs győri vízi polgárőr megmérte a Kossuth híd alatti vízmélységet.
Fotó: Csapó Balázs

Ég és föld a különbség

– Valóban ég és föld a különbség, amióta átadták a torkolati műtárgyat Véneknél, a vízszint 2,5 méteren stabilizálódott. Előtte a kormányosnak gyakran szlalomoznia kellett és figyelnie a zátonyokat a vízben. A révfalui híd alatt nem volt mindegy, hogy hol haladtunk át. Ezen a szakaszon gyakran törtek a propellerek, sérültek a hajók – fűzte hozzá Zeitler Álmos, a RedWater tulajdonosa.

– Láttam a fiatalokról készült videót. Az volt a szerencséjük, hogy a hajózási útvonalba ugrottak, így nem került az életükbe a vakmerő mutatvány. A Kossuth hídon táblák is jelzik a vízi járművek áthaladási lehetőségét. Ha a híd belvárosi oldaláról ugrottak volna le, nem biztos, hogy sikerült volna kiúszniuk – hangsúlyozta Zeitler Álmos.

Zeitler Álmos figyelmeztet: aki leugrik a hídról, nemcsak a saját, hanem mások életét is veszélyezteti.
Fotó: Csapó Balázs

Nyáron magasabb a vízállás, mint télen

A tapasztalt győri hajós hozzátette: nyáron magasabb a vízállás, míg télen ezen a részen van, hogy csak bokáig ér. A változó erősségű sodrás és a vele jövő hordalék miatt is kiszámíthatatlan, mit rejt a mélység.

– Ez nem egy kiépített ugróhely, de nem is ez volt az első hajmeresztő eset. Tavaly is végignéztük, ahogy napközben leugrott valaki a Kossuth hídról. Csoda, hogy eddig nem történt baleset – mondta. Zeitler Álmos szerint a 3 méteres vízmélységben is könnyen komolyabb sérülést lehet szerezni ilyen magasságból, ha az illető szerencsétlenebb pozícióban csapódik a folyóba. Arról nem beszélve, hogy ezzel másokat is veszélyeztethetnek, például ha nem veszik észre, hogy egy hajó, kajak vagy más vízi jármű érkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában