Kétszer tervezték újra az életüket

2023.07.26. 08:55

Két tűzvész után két újrakezdés - A győrszentiváni család újjáépítette a házát, célegyenesben az új otthon - fotók

Az idei év első heteinek drámai esete volt a győrszentiváni lakástűz.

Szeghalmi Balázs

Petrovics László az újjáépített győrszentiváni családi ház felső emeletén. A tűz ezt a szintet és a tetőszerkezetet szinte teljesen megsemmisítette januárban.

Fotó: Nagy Gábor

Petrovics László a nővére kisfiával: a győrszentiváni család bízik benne, hogy heteken belül végleg túlléphetnek az év eleji sokkon.
Fotó: Nagy Gábor

Hét éve is leégett a házuk

A ház körül égett romhalmaz, fojtogató szag fogadott bennünket a helyszínen pár nappal a szerencsétlenség után. A pusztítás mértéke leírhatatlan volt, az emeleti szobák, a tetőszerkezet jelentős része megsemmisült. Hét évvel korábban a győrszentiváni család otthona egyszer már porig égett.

A sors fintora volt az is, hogy az első tűz után Petrovics László alapította meg – Kertai Melindával közösen – a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesületet: pontosan azért, hogy csökkenjen annak az esélye, hogy a helyi családok egyik pillanatról a másikra elveszítsék mindenüket. A Kisalföld alapítványának támogatása után sokan álltak a győrszentiváni család mellé. Többek közt a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezett jótékonysági napot, amelyen 1,1 millió forint gyűlt össze.

Kalákában 10-15 fős csapatokkal

– Nem tudunk eléggé hálásak lenni. Rengeteg helyről kaptunk segítséget, dolgos kezeket, jó szót és biztatást. Ez rendkívül sokat jelentett nekünk. A padlóra zuhantunk mindannyian, miután másodjára is ugyanabba a folyóba léptünk, s kis híján ismét megsemmisült az életterünk – mondta Petrovics László. Nyár derekára összehasonlíthatatlanul jobbá vált a helyzet az Egysori utcában. Bár egyelőre nincs teljesen kész a család új otthona, már látszik a fény az alagút végén. – A gerendázás és a tetőcserepek felrakása után végeztünk a tetőtéri helyiségek kialakításával. A gipszkartonozás is megtörtént, amelyet szintén kalákában, kollégákkal együtt végeztünk. Akadt olyan hétvége, amikor tíz-tizenöt fős csapattal dolgoztunk.

Nagy hangsúly a biztonságon

A ház újjáépítésekor a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektettünk a biztonságra. Kazánház helyett a fűtést mostantól elektromos úton, infrapanelekkel oldjuk meg. Utóbbi rendszerbe abból az összegből fektettünk be, amelyet a biztosító fizetett a tűzvész után. Ezt a részt a nővérem intézte, összességében rossz szavunk nem lehet a biztosító hozzáállására – hallottuk Petrovics Lászlótól.

Az éve eleji tűz pusztítása leírhatatlan volt a győrszentiváni otthonban.
Fotó: Csapó Balázs

Jönnek az utolsó simítások

Az „új ház” – a földszinti részt sikerült megmenteni a tűz pusztításától év elején – bő fél év alatt készült el. – A felső szinten a villanyvezetékek a helyükön vannak, igaz, egyelőre a hálózatra nem kötöttük rá.

Emellett két tucat köbméter hulladék áll a kertünkben, ennek az elszállításáról kaptunk ígéretet a GYHG-től. Reményeink szerint nyár végére a régi kerékvágásba fordul az életünk és végleg magunk mögött tudhatjuk a pusztító tüzet – búcsúzott Petrovics László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában