Ismét odaveszett a győrszentiváni család otthona - galéria

A győrszentiváni család háza hét év után újra a tűz martalékává vált, lapunk alapítványa 200 ezer forinttal segít.

Szeghalmi Balázs

Romok és fojtogató égett szag – A szörnyű tűz pusztítása után Petrovics László családfő eltökélt abban, hogy másodjára is képesek lesznek újraépíteni győrszentiváni otthonukat. Fotó: Csapó Balázs

  • Egyszer is borzaszó átélni, ha sok-sok év kemény munkája pillanatok alatt szertefoszlik, másodjára azonban felfoghatatlan veszteség.
  • A győrszent­iváni Petrovics család esetében sajnos nem igaz, hogy kétszer nem léphetünk ugyanabba a folyóba. Hét éve porig égett az otthonuk, a múlt hétvégén pedig újra felcsaptak a lángok a házban.
  • Győrszentivánon az Egysori utcában járunk, Petrovics László megtörten vezet bennünket. A pusztítás mértéke leírhatatlan, az emeleti szobák, a tetőszerkezet nagy része megsemmisült.

Füst a levegőben

Mindennél beszédesebb a fojtogató égett szag. „Az első tűz után évekkel később is éreztük a füstöt a levegőben. Rengeteget dolgoztunk azért, nehogy ismét felcsapjanak a lángok. Amit lehetett, a saját kezünkkel oldottunk meg, a tüzelési szezon elején pedig mindig gondosan ellenőriztük a rendszert” – kezdte lapunknak Petrovics László, aki gépszerelőként dolgozik egy győri szövőüzemben.

Mégis megtörtént a baj szombat délután. Az biztos, hogy a kazánházból kezdtek terjedni a lángok, a tűzoltók szerint kipattanó parázs okozhatta a vészhelyzetet.

Megalapította a helyi önkéntes tűzoltó egyesületet

„Arra gyanakszunk, hogy a keringtetőszivattyúnál a kondenzátor hibásodhatott meg. Hiába volt itthon mindenki, s a sógorom, Mázi Attila rögtön oltani kezdett, ám nem tudtuk megakadályozni a tüzet. Az ijedségen túl szerencsére senki sem sérült” – idézte fel a szörnyű hétvégi pillanatokat Petrovics László. A sors kegyetlen fintora, hogy az első tűzeset után – akkor egerek rágták el az elektromos kábeleket – László alapította meg Kertai Melindával közösen a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesületet.

Pontosan azért, hogy soha többet senki otthona ne égjen le a városrészben. „Nagyon sovány vigasz, de próbáljuk magunkat nyugtatni és tartani magunkban a lelket azzal, hogy egyszer már megküzdöttünk a siralmas helyzettel. Rajtunk, az akaraton nem múlhat most sem” – hallottuk a családfőtől.

A pusztítás leírhatatlan – Az emeleti szint, a tetőtér teljesen megsemmisült.

Több tíz köbmétert tesz ki az égett törmelék

A régimódi, gondozott házban két család él: László nővére a férjével szintén két kisgyereket nevel. „A testvéremék itt tudnak maradni az alsó szintén, nekünk azonban legalább három hónapra helyi albérletre lesz szükségünk, hisz a gyerekek itt járnak iskolába. Emellett már koncentrálunk a feladatokra: első körben a veszélyes hulladéknak minősülő törmeléktől kell megszabadulnunk és a teljesen kiégett kocsitól” – sorolta a teendőket László.

Beszédes tény: az autó felismerhetetlenségig roncsolódott a lángokban. Arra a kérdésünkre, hogy volt-e biztosításuk, azt a választ kaptuk, hogy „igen, elindítottuk a kárrendezést, de sok konkrétum egyelőre még nincs”.

Romok és fojtogató égett szag – A szörnyű tűz pusztítása után Petrovics László családfő eltökélt abban, hogy másodjára is képesek lesznek újraépíteni győrszentiváni otthonukat. Fotó: Csapó Balázs

Szükség van minden segítő kézre

Bár a győrszentiváni férfi nem szívesen kér segítséget, kimondani sem nagyon akarja, most minden segítő kézre, jó szándékú felajánlásra, elsősorban építőanyagra nagy szükség van az Egysori utcában. Petrovicsék támogatását a helyi Hétköznapok Angyalai Alapítvány koordinálja a család kérésére. Aki akár jelképes összeggel is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy talpra állhasson a győrszentiváni család, az alapítvány számlaszámán (OTP Bank 11737038-21451401) teheti meg.

A megjegyzés rovatban kérjük, tüntessék fel: Petrovics család. A Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület sem feledkezik meg alapítójukról, ők is jótékonysági gyűjtést szerveznek. Olvasóink jóvoltából lapunk alapítványa, a Jóakarat hídja 200 ezer forinttal járult hozzá az újrakezdéshez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában