Cserélik az éjszakai áram kapcsolóit - Ha nem ad meleg vizet a bojler, nem biztos, hogy a készülék rossz

Olvasónk érdekes szituációt osztott meg lapunkkal. Hetekig rosszul működött náluk a család meleg vizét biztosító bojler. Ennek apropóján kérdeztük az E.ON sajtóügyeletét arról: lehet máshol is hasonló műszaki probléma az éjszakai áram vételezésével?

Szeghalmi Balázs

Az öttevényi Bui Pálné Erzsébet közel négy évtizede éjszakai árammal működteti a bojlert, így a meleg víz előállításán tud takarékoskodni. Fotó: Csapó Balázs

  • A régebbi hangfrekvenciás kapcsolókat kivezeti és rádió­frekvenciásra cseréli az E.ON.

Hetekig meleg víz nélkül

„Idén huzamosabb ideig küzdöttünk a bojlerünkkel. Hol adott meleg vizet, hol nem, a vízkövet kiszedtük a tartályból, ám ez sem oldotta meg a problémát, végül villanyszerelőt hívtunk. Ő sem talált hibát a készülékben, viszont adott egy tippet, hogy az éjszakai áram kapcsolójával lehet gond. Így is lett, az E.ON munkatársai jöttek, s a régi kapcsolót új típusúra cserélték az elosztószekrényben” – foglalta össze a történteket inkognitóját megőrizni kívánó, Győr környéki olvasónk.

Elmondása szerint az új bojler gyors vásárlása helyett érdemes az éjszakai áram kapcsolóját ellenőriztetni szakemberrel, mielőtt a családok tetemes költségbe vernék magukat feleslegesen.

Cserék évek óta, de még nem értek a sor végére

„Valóban létező problémáról van szó. Az E.ON területén a vezérelt áram vételezéséhez szükséges régebbi gyártású hangfrekvenciás kapcsolókat kivezetjük, s folyamatosan cseréljük modernebb, üzembiztosabb rádiófrekvenciás kapcsolókra” – kezdte kérdésünkre Kedves Brigitta.

Az E.ON kommunikációs szakértője hozzátette: „A cserék több éve zajlanak, fontossági sorrend (hely, igény, terheltség) figyelembevételével. Az új eszközt és annak beszerelési költségét az E.ON viseli. Az eszközök ütemezett cseréje várhatóan 2024 végére fejeződik be az Észak-Dunántúlon.”

Az éjszakai áramról

Témánk apropóján utánaérdeklődtünk, hogy milyen feltételekkel lehet használni az „éjszakai áramot” napjainkban. Utóbbi kifejezés egyébként már csak a köznyelvben él, hivatalosan vezérelt áram a neve, igaz, kedvezményes, B betűvel jelzett tarifaként most is elérhető. „A B tarifa csak olyan berendezésekhez használható, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, vagyis dugalj helyett külön mérőre kötötték azokat, így fixen a hálózatra csatlakoznak. Szinte mindig csúcsidőszakon kívüli időszakra esik a vezérelt áram elérhetősége.

Jogszabály szerint télen legalább napi nyolc, nyári időszámításkor pedig hét órán át biztosítja a kedvezményes díjszabást a szolgáltató. A B tarifa ára 23,5 forint kilowattonként évi 2523 kWh-ig, felette 60,9 forintba kerül, s választható az A1 vagy A2 díjszabás mellé, kiegészítő opció­ként is” – tudtuk meg Kedves Brigittától.

Körbe ért történetünk

A családi háztartásokban csúsztatható működésű eszközök, hőtárolásra alkalmas gépek, bojlerek és villamos fűtőberendezések működnek vezérelt árammal, mivel ezeknek a hőtároló képessége lehetővé teszi, hogy a hálózatból történő energiafelvétel és a -felhasználás időben más-más legyen.

Az E.ON jellemzően éjszaka kapcsolja a hálózatra a vezérelt fogyasztókat. Ez a ki- és bekapcsolás központi vezérléssel, előre megadott menetrend szerint történik.

Itt ért körbe a történetünk: akkor tudunk spórolni az éjszakai árammal – s egyben a hazai hálózat terheltségén is könnyíteni –, ha hiba nélkül működik a vezérelt áram vételezéséhez elengedhetetlen kapcsoló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában