Nyílt nap augusztusban

2023.07.05. 13:32

Brigetio újabb részei tárulnak fel Komáromban

Mintegy két héttel ezelőtt kezdődött meg a brigetiói katonai tábor újabb 600 négyzetméteres területének feltárása. Ez már az ELTE Ókori Régészeti Tanszéke és a Klapka György Múzeum 31. ásatási éve. A helyszínen augusztusban tartanak nyílt napot.

Szinak Evelyn

1992 óta kutatja az ELTE Ókori Régészeti Tanszéke és a komáromi Klapka György Múzeum Brigetio ókori római városát. 2017-ben a molaji városrész területén geofizikai, radaros méréseket végeztek, melyek alapján találtak egy hatalmas, fürdőszerű komplexumot és egy olyan épületet, ami akár alkalmas lehetett arra, hogy a Brigetióba érkező császárt, I. Valentinianust fogadja. 

Idén négy új szelvényt nyitottak, ebből három a topográfiai kutatást célozza. FOTÓ: Szinak Evelyn

Dr. Bartus Dávid, az ásatások vezetője elmondta, egy hatalmas, 7000 négyzetméteres területről beszélünk, melynek 600–600 négyzetméterét tudják feltárni egy-egy ásatás alkalmával. 

Idén négy új szelvényt nyitottak, ebből három elsősorban a topográfiai kutatást szolgálja, ugyanis szeretnék meghatározni a komplexum kiterjedését, míg a negyedik szelvényben várhatóan gazdagon díszített, padlófűtéses, talán még medencékkel is el- látott helyiséget tárhatnak fel. 

A gépi humuszolás után kézi erővel távolítottuk el a maradék földet és a törmeléket. Most még csak egy »előőrs« dolgozik a területen, de hamarosan csatlakozik hozzánk az egész csapat, az ELTE Ókori Régészeti Tanszékének hallgatói, doktoranduszai, oktatói, a Klapka György Múzeum munkatársai és az önkéntesek. Az ásatás minden évben más és más. Már most sok tárgyi lelet, elsősorban pénzérmék kerültek elő. Abban bízunk, hogy idén főleg építészeti különlegességekre bukkanunk, csatornákra, medencékre, vízvezetékdarabokra. Tavaly találtunk egy három méter hosszú vízveze- téket, ez a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban már látható

 – tudtuk meg dr. Bartus Dávidtól. 

Az ásatások augusztus 18-ig tartanak, a nyílt napra ezt megelőzően kerül majd sor, ahol bemutatják, mi mindent sikerült feltárni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában