Duplán hálás

2023.07.13. 12:11

A NAV-ellenőrzés hozott pénzt a fiatal anyukának

A NAV munkatársai eltérést találtak egy fiatal édesanya 2021. évi személyijövedelemadó-bevallásában szereplő jövedelmi adatok és a hivatalhoz érkezett kontrolladatok között, ezért kezdtek vizsgálódni. Végül adó-visszatérist és családi pótlékot is igényelhetett az anyuka.

Kisalföld.hu

Forrás: Pixabay

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy fiatal édesanyánál végeztek jogkövetési vizsgálatot a bevallásában és a hivatali adatokban lévő eltérés miatt. Az adózó duplán is hálás volt az alapos ellenőrzésért, hiszen megtudta, hogy további adó visszaigénylésére és családi pótlékra is jogosult.

A NAV munkatársai eltérést találtak egy fiatal édesanya 2021. évi személyijövedelemadó-bevallásában szereplő jövedelmi adatok és a hivatalhoz érkezett kontrolladatok között. Jogkövetési vizsgálatot indítottak, hogy fény derüljön az ellentmondás okára.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei adóellenőrök a kontrolladatokból megállapították, hogy a munkaviszonyból származó bérjövedelme mellett az adózó egy alapítványtól további, több százezer forintos jövedelemben részesült, amiről azonban nem volt kifizetői igazolása. A NAV munkatársai megkeresték az alapítványt, hogy megtudják a kifizetés jogcímét. Kiderült, hogy országosan sok magánszemély kapott tőlük 2021-ben ilyen kifizetést. Ezekről azonban nem állítottak ki és nem küldtek az érintetteknek kifizetői igazolást. Az egyeztetés hatására az alapítvány javította a bevallásait, valamint kiállította és megküldte az igazolásokat. Kiderült, hogy 2022-ben is voltak hasonló kifizetéseik, amelyeket szintén javítanak és kiállítják az erről szóló igazolásokat.

Az ellenőrzött édesanya a kapott igazolás alapján önellenőrzéssel módosíthatta szja-bevallását. Az adózó várandósságára tekintettel tavaly év elején 809 000 forint adó-visszatérítést kapott a 2021. évi személyi jövedelemadójából, ugyanakkor családi adókedvezményt nem vett igénybe. A revizorok hívták fel a figyelmét arra, hogy az általa az ellenőrzéshez benyújtott orvosi igazolás alapján nemcsak az szja-visszatérítésre jogosult, hanem a családi adókedvezményt is visszaigényelheti 2021 decemberére, hiszen abban a hónapban töltötte be várandóssága 91. napját.

A NAV munkatársai azt is észrevették, hogy 2022-ben nem folyósítottak családi pótlékot az édesanyának. Kiderült, hogy az adózó tévesen azt hitte, csak gyermeke kétéves korától kérheti majd a családi pótlékot, pedig már a gyermek születésétől jogosult lett volna rá.

A vizsgálat lezárásakor az adózó megköszönte, hogy egy ilyen alapos ellenőrzést kapott, hiszen nemcsak rendezni tudta a bevallásában lévő ellentmondást, hanem további adót tudott visszaigényelni szja-bevallása önellenőrzésével és családi pótlék igénylését is benyújtotta - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában