Kikötő, strand és ökocentrum

2023.06.17. 12:52

Lázár János: újratervezés a Fertő-tó partján - videó

Egyelőre nem épül meg a Fertő-tó magyar partjára tervezett szálloda, viszont a már majdnem kész vitorláskikötőt megnyitják, a strandot és a tervezett ökocentrumot pedig befejezik, jelentette be szombaton Lázár János építési miniszter és Farkas Ciprián, Sopron polgármestere.

volksgruppen.orf.at

Forrás: volksgruppen.orf.at

A Fertő-tó egyetlen magyar strandhelye korábban népszerű kiránduló célpont volt. A tóparton tervezett nagyszabású állami beruházás miatt viszont már harmadik éve nem használhatják a helyiek és a turisták, akik kénytelenek voltak az osztrák strandokat látogatni. A kikötőt, szállodát és ökocentrumot is magába foglaló, nagyszabású beruházást pénzhiány miatt tavaly nyáron leállította a kormány – azóta bizonytalan volt, mi is történik a tóparti torzóval - írta honlapján a volksgruppen.orf.at.

A kormány szeptemberben közölte: bár a munkák állnak, nem tettek le a tervükről, azokat „újratervezés“ után meg fogják valósítani, az év végére pedig a projektet menedzselő, soproni céget is megszűntették. Hosszú hónapok hallgatását törte meg szombati bejelentésével a polgármester és a miniszter.

A jelenleg legkiépítettebb kikötőt használatba tudjuk adni a vitorlásoknak és a horgászoknak, a déli részen pedig a strandot kialakítjuk a kiszolgáló létesítményekkel valamint az ökoparkot és a hajókikötőt is megvalósítjuk

 – mondta a videóban Sopron polgármestere, aki azt nem árulta el, mikor vehetik újra birtokba az emberek a tópartot.

A Facebook-on közzétett bejelentésben mindkét politikus hangsúlyozta, 

csak átmeneti megoldásról van szó, a tópartra tervezett, méretei és környezeti hatásai miatt osztrák és magyar részről is sokat vitatott szálloda is elkészül majd – igaz, nem tudni mikor.

„B-verzióban valamikor az eredeti, nagy tervet is meg kell valósítanunk, amit most kénytelenek voltunk elhalasztani“ – utalt rá Lázár János miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában