40 kilométer

2023.06.20. 11:12

Kerékpárostervek Észak-Komáromban

Kerékpáros-stratégiatervet készíttetett Észak-Komárom, hiszen a városvezetés célja, hogy népszerűsítse a két keréken való közlekedést. A hosszú távú folyamat két szakaszban valósulna meg, az első 2035-ig bezáróan, a második pedig csak ezt követően.

kisalfold.hu

A koncepció kidolgozása már tavaly ősszel elkezdődött, melynek eredményeit nemrégiben ismertette Vladimír Letovanec építőmérnök. A folyamat során megvizsgálták, hogy milyen jelenleg a helyzet, melyek azok az alapvető feltételek, melyeken gyorsan és költséghatékonyan lehetne javítani, illetve melyek azok a távlati tervek, melyeket megvalósítva valóban kerékpározásra alkalmas hellyé válna Észak-Komárom. 

A fő szempont egy olyan biztonságos hálózat kiépítése, ami összeköti az egész várost, a centrumot és a külvárosi részeket egyaránt. Ehhez összesen 40 kilométernyi kerékpáros-útszakaszt kellene létrehozni 11 fő útvonallal. A legkritikusabb szakaszok közé az elsőrendű utak tartoznak, a Pozsonyi út és a Vág-híd között, több ponton. 

A két részletben megvalósítandó fejlesztéseket Letovanec 35 pontban foglalta össze. Az első szakasz 2035-ig tartana, melynek során kevés anyagi ráfordítással lehetne kerékpárbarátabbá tenni a várost. Például lehetővé tenni a bringázást a gyalogoszónákban és engedélyezni a menetiránnyal szembeni tekerést az egyirányú utcákban. Szükség lenne kerékpárossávokra a Vág-hídon, míg az első teljes egészében kiépülő szakasz a Pozsonyi utat kötné össze a Lúdpiac térrel. 

A második fázis 12 év múlva indulhatna, itt a mérnök két új kerékpároshíd kiépítéséről is beszélt, ezek közül az egyik a Vágon, a másik a Dunán ívelne át, ez utóbbi egy Magyarországgal közös projekt részeként. 

A fejlesztések első része nem költséges, de a költségvetésben azért kiadási tételt jelentenek, így azok megvalósítására idén már nem, de a következő években lesz lehetőség. A nagyobb volumenű beruházások esetében pedig elsősorban európai uniós forrásokra támaszkodhat a város. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában