A tolvajoktól nem véd

2023.06.26. 17:59

Győri bringajelölés – Egy plusz esély a meglopott tulajdonosoknak

Győrben a rendőrség 2015-óta jelöli a helyi lakosok kerékpárjait az önkormányzat támogatásával. Legutóbb szombaton tartottak akciót. Az országban is szinte egyedülálló szolgáltatásról Szabó Csaba rendőr őrnagyot, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetőjét kérdeztük.

Sperling Krisztina

Fotó: Csapó Balázs

- Kerékpár regisztrációs rendszerből több is létezik, ez a kerékpárjelölő akció, amelyet 2015 őszén indítottunk el, kifejezetten a győri lakosoknak szól, és az így felvett kerékpárok a helyi adatbázisba kerülnek be díjmentesen. Fontos megemlíteni a 2014-ben indult BikeSafe országos programot is, ahol a bringatulajdonosok a rendőség prevenciós kitelepülései alkalmával ingyenesen regisztráltathatják kerékpárjaikat. Tudni kell, hogy a BikeSafe rendszerbe a tulajdonosok akár maguk is feltölthetik kerékpárjaik adatait. Ekkor ennek van költsége, melyről a bikesafe.hu weboldalon tudnak tájékozódni – hangsúlyozta Szabó Csaba.  

Nem a lopástól véd

A BikeSafe rendszer legnagyobb előnye, hogy ahhoz az ország minden rendőri egysége hozzáfér, így az ebben regisztrált kerékpárt bárhol is találja meg a rendőrség – akár egy másik városban, mint ahol a lopás, történt, vagy ahol a tulajdonosa él –, vissza tudják azt juttatni.

A BikeSafe és győri kerékpárjelölő rendszer sem a lopások ellen véd. Legfőbb célja ezeknek, hogy sikeres felderítés után vissza tudják adni a lopott kerékpárokat a jogos tulajdonosoknak.

- Régebben sok olyan eset volt, amikor a sikeres felderítés során depózott, lopott kerékpárokat találtunk, de egyáltalán nem voltak arról információink, hogy azoknak kik a tulajdonosai, például amiatt, mert nem tettek feljelentést és így a rendőrség körözési rendszerébe sem kerültek be – mondta el Szabó Csaba.

A győri kerékpárjelölő program abban különbözik az országos rendszertől, hogy ebben nem csak regisztrálják a járműveket, hanem egy speciális pasztával festik fel az azonosító számot a vázra, miután leellenőrizték azt a körözési rendszerben.

A tulajdonosok részéről fontos, hogy megfelelő eszközökkel biztosítsanak védelmet vagyontárgyaiknak a tolvajok ellen - hívta fel a figyelmet Szabó Csaba , bűnmegelőzési osztályvezető.
Fotó: Csapó Balázs

Szegedről juttatta haza a jel

- Annak ellenére, hogy helyi adatbázisba kerülnek ezek a jelölt kerékpárok, volt olyan, amit Szegeden találtak meg. A sikeres a felderítés során számos depóztatott kerékpárra akadtak, amelyekről kiderült, hogy bűncselekményből származnak. Az ottani kolléga figyelt fel a jelölésünkre, ami az azonosító szám előtt a Győr feliratot is tartalmazza, ez alapján keresett meg bennünket. Az adatbázisból már könnyű volt a jogos tulajdonos adatait lehívni, és rövid időn belül egy idős úr újra örülhetett a kerékpárjának, amit visszakapott – mesélte el Szabó Csaba.

A speciális pasztával felfestett jel valamennyire szabad szemmel is látható, de UV fényben mutatkozik meg igazán.
Forrás: Rendőrség

Kerülik a tolvajok

A program indulása óta már közel 4000 kerékpárt jelöltek meg, aminek köszönhetően 3-4 alkalommal tudták a lopott bicajt visszajuttatni a jogos tulajdonosának – mondta. Hozzátette, úgy gondolja, hogy magának a jelölésnek is van visszatartó ereje. Ha egy tolvaj látja, hogy egy egyedi azonosító is szerepel a vázon, kisebb eséllyel nyúl hozzá, mint egy olyanhoz, amin ez nincs.  

Kiemelte, hogy az eddig jelöléssel ellátott kerékpárokból 10 alatt van azoknak a száma, amit elloptak.

A megelőzés a legfontosabb

A lopásokkal kapcsolatban megjegyezte, ugyan az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva most minimális emelkedés figyelhető meg, azonban tízéves időszakot tekintve, határozottan csökkenő tendenciát tapasztalnak. Kiemelte, hogy a tulajdonosok azonban sokat tehetnek vagyontárgyaik megóvása érdekében.  

- Ha odafigyelnek rá, hogy megfelelő biztonságot nyújtó lakatokkal zárják le – lehetőség szerint több ponton is – a kerékpárokat, nem csak közterületen, hanem az udvarukban vagy a tárolóban is, akkor azzal jelentősen megnehezíthetik a tolvajok dolgát. A nyílt utcán pedig lehetőség szerint keressenek kamerával megfigyelt területet, hogy ha mégis megtörténne a baj, a felvételek segíteni tudják a sikeres felderítést – tanácsolta Szabó Csaba.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya tovább folytatja kerékpárjelölő akcióit, melyről a médián keresztül is értesíti a lakosságot. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában