160 euró az ára

2023.06.27. 16:32

Csak engedéllyel lehet áthajtani Ausztriába Somfalvánál - Ágfalván tüntettek

A határátlépést süllyedő oszlop korlátozza, ez biztosítja, hogy július 3-tól egyetlen autó se lépje át a határt engedély nélkül.

kisalfold.hu

A határ magyar oldalán demonstrálók között voltak ingázók, nyugdíjasok, de osztrák szimpatizánsok is.

Forrás: volksgruppen.ORF.at

Fotó: Sebestyén Áron

Kedden sajtótájékoztató keretében mutatta be Somfalva/Schattendorf polgármestere a település és Ágfalva közötti határátkelővel kapcsolatos végső terveit. A március óta lezárt határátkelőt már fel is szerelték a süllyedő oszlopokkal, amelyek megakadályozzák az engedély nélküli határátkelést. 

Fizetni kell az engedélyért

Az engedélyért 160 eurót kell fizetni, amelyből mintegy 140 eurót vásárlási utalvány formájában térítenek vissza, amit Somfalván lehet levásárolni. Ha az autósok kérvényét pozitívan bírálja el a somfalvi község, úgy ők megkapják az engedélyt és ezzel együtt egy matricát. Ezt az autójuk szélvédőjére kell ragasztani, és a határon kiépített rendszer azt automatikusan felismeri. Ezután haladhatnak át a határon és a sétálóutcán az autósok.

A március óta lezárt határátkelőt már fel is szerelték a süllyedő oszlopokkal, amelyek megakadályozzák az engedély nélküli határátkelést. 
Fotó: Sebestyén Áron / Forrás: volksgruppen.ORF.at

Szakértői tanács dönt

A szabályok július 3-tól lépnek életbe. Az engedély ügyintézési ideje akár két hét is lehet, illetve személyes okmányokon kívül a jogosultságot alátámasztó dokumentumok is szükségesek. A dokumentumoknak többek között tartalmaznia kell, hogy a jogosult vagy nyomós személyes érdekből, vagy személyes gazdasági érdekből kel át a határon. A beérkezett kérvényekről egy szakértői tanács dönt majd.

Thomas Hoffmann az intézkedést azzal indokolta, hogy csökkenteni tudják a forgalmat az Agendorfer Straße-n, ahol óvoda, temető, templom és idősek otthona is található. Meg kell teremteni a helyi lakosok biztonságát, hiszen korábban súlyos közúti balesetek is történtek a környéken, a biztonság útjában pedig semmilyen gazdasági érdek nem állhat - hangsúlyozta a község polgármestere.

A magyar oldalon tüntettek

A sajtótájékoztató ideje alatt több mint 30 tüntető érkezett a határ magyar oldalára, hiszen már korábban kiderültek egyes részletek az új szabállyal kapcsolatban. Transzparensekkel is készültek, amin többek között a befizetendő összeg mértéke, illetve az EU és Schengen felirat szerepelt. A demonstrálók között voltak ingázók, nyugdíjasok, de osztrák szimpatizánsok is - számolt be a volksgruppen.orf.at.

Pék Zsuzsanna polgármester kiemelte, hogy segíteni fogják az ingázókat és az engedélyt igénylőket a papírmunkában, és hozzátette, ő sem lelkesedik a megoldásért.
Fotó: Sebestyén Áron / Forrás: volksgruppen.ORF.at

A somfalvai községi hivatalban tartott sajtótájékoztató után Ágfalva polgármestere, Pék Zsuzsanna ismertette a magyar oldalon összegyűlt tömeggel a végleges szabályok részleteit. Itt többen nemtetszésüket fejezték ki. Thomas Hoffmann nem jött át a magyar oldalra.

Pék Zsuzsanna polgármester kiemelte, hogy segíteni fogják az ingázókat és az engedélyt igénylőket a papírmunkában, és hozzátette, ő sem lelkesedik a megoldásért. Szerinte az lenne az ideális, ha a környéken több utat tudnának építeni azokon a területeken, ahol megnövekedett a forgalom és a határátlépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában