Határzár

2023.02.17. 14:13

Március 1-től lezárják a határt Ágfalvánál, Sopron felé kell kerülni - fotók

A nagy átmenő forgalom miatt gyalogos zónát alakítanak ki Somfalva (Schattendorf) határhoz vezető belterületi útján. Az építés idejére teljesen lezárja az osztrák település az Ágfalvi utat, később pedig csak a két falu lakosait engednék át. Kerülni március 1-től Sopron felé kell.

kisalfold.hu

Március 1-től előreláthatólag három hónapig lesz lezárva a határhoz vezető út. Fotó: Rombai Péter

Fotó: Rombai Peter \ RepeszTech

Megszületett a megoldás, miként korlátozná az autóforgalmat a Somfalva (Schattendorf) és Ágfalva közötti határátkelőn az osztrák település vezetése. Somfalván régóta sérelmezik a nagy átmenő forgalmat, amit főként a munkahelyeikre ingázó magyarok okoznak. Korábban sorompó állítást, drasztikusabb megoldásként pedig útzárat helyeztek kilátásba.

Az ágfalvi polgármester érdeklődésére most azt a tájékoztatást adta a somfalvi polgármesteri hivatal, hogy a határ felé vezető úton, de még Somfalva belterületén, a temetőnél gyalogos zónát alakítanak ki. Ez állításuk szerint települési hatáskör, nem vonatkozik rá nemzetközi egyezmény. A megoldást minden illetékes hatósággal tisztázták - nyomatékosított Thomas Hoffmann, az osztrák település polgármestere. Hozzátette, a tervük az, hogy erre a sétálóövezetre az építési munkák végeztével külön engedélyeket adnak ki a somfalvi és az ágfalvi lakosoknak, hogy "gyalogos" tempóban autóval is közlekedhessenek.

A kivitelezési munkák március 1-én kezdődnek, és előreláthatólag 12 hétig tartanak. Ebben az időszakban a települési út zárva lesz az autók számára, az ingázók - és mindenki más is - kerülővel a soproni nagy határt tudják használni. Az építkezés befejezése után vezetik be a matricarendszert, akkor kérhetik a két település - Somfalva és Ágfalva - lakosai a somfalvi polgármesteri hivataltól az áthaladási engedélyt. A matricáért a tervek szerint két évre 160 eurót kell fizetni, aminek árát az osztrák település üzleteiben le lehet majd vásárolni - vázolta a forgalomcsökkentésre kidolgozott tervet Thomas Hoffmann.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában