Csak a két település autósai használhatnák

2022.08.05. 14:16

Korlátoznák az átkelést az osztrákok Somfalva és Ágfalva között

Tovább korlátozná az autóforgalmat a Somfalva (Schattendorf) és Ágfalva közötti határátkelőn az osztrák település vezetése. A cél az lenne, hogy az átkelőt csak a két szomszédos település autósai használhassák, így csökkentve a jelentős átmenő forgalmat. A törekvés Ágfalvának is kedvező lenne, az ingázóknak viszont nem.

Bódvai Ildikó

Fotó: Szalay Károly

Ágfalva és Somfalva között azóta okoz gondot a nagy autóforgalom, amióta uniós pályázati forrásból leaszfaltozták a két falut összekötő földutat. A két kilométeres kerékpárút eredetileg azért épült, hogy szorosabb legyen a kapcsolat a két település lakói között. Ma viszont erre közelít Bécsújhely (Wiener Neustadt) felé sok ingázó. Ők felháborodtak az ötleten és a schengeni megállapodás betartására figyelmeztetnek. Azt mondják, túl messzire megy az osztrák település, nem lehet csak azért lezárni egy utat, mert nagy a forgalma.

Az ugrásszerűen megemelkedett átmenő forgalmat Somfalván azzal igyekeztek csökkenteni, hogy 2015-ben időszakos behajtási tilalmat vezettek be a személyautók számára a határra vezető útszakaszon. Jelenleg reggel 5–8 és 16–19 óra közt gyakorlatilag zárva van a határátkelő az autósok előtt. Thomas Hoffmann, Somfalva polgármestere a Burgenländische Volkszeitungnak (BVZ) úgy nyilatkozott, a cél az ingázók másfelé terelése volt, de ez egyáltalán nem valósult meg. Az utóbbi években sok munkáltató igazodott a határzárhoz, és megengedte dolgozóinak a későbbi munkakezdést. Másrészt sokan a határ magyar oldalán hagyják autói­kat, majd átsétálnak, és a somfalvi temető pakolójában leparkolt autóval mennek tovább. Az ingázók tehát igazodtak a helyzethez, a forgalom pedig maradt szinte ugyanakkora.

Ágfalva - Schattendorf kishatárátkelőhely.

Bakó Rebeka, Bakó Molli és Horváth Cintia a somfalvi strandra igyekeznek. Túl drasztikusnak tartják ezt a megoldást, szerintük inkább a települést elkerülő út építésében vagy a sebességkorlátozásban kellene gondolkodni. Fotó: Szalay Károly

Pék Zsuzsanna polgármester elmondta, az elképzelésről eredetileg a burgenlandi rádiótól értesült, tegnap viszont a somfalvi polgármester kezdeményezésére személyesen is találkoztak. Átbeszélték a problémát, és kérte osztrák kollégáját, hogy küldjék el írásban a megállapodástervezetet. Egy műszaki leírást is kért, hogy konkrétan hogyan képzelik el a forgalom korlátozását úgy, hogy ne sértsen semmilyen jogszabályt, a schengeni egyezményt sem. A testület erről még nem tudott dönteni, így csak a saját véleményét mondta el.

– A kerékpárút megépülte után hatalmasra duzzadt az átmenő forgalom, amit az útjaink már nem bírnak. Ágfalva korábban zsákfalu volt, most viszont napi 3800–4000 autó halad itt át – kezdte Pék Zsuzsanna. – A korlátozással jelentősen javulna az ágfalviak életminősége, főként a Baracsi, a Somfalvi és a Fő utcai lakókat érinti a probléma. Mi már korábban is ezt a megoldást javasoltuk, azzal a feltétellel, hogy új elkerülő út épüljön a települések külterületén. A magyar kormány támogatta a határátmetszési pont építését, Ausztria viszont nem – tette hozzá a polgármester.

– Mindkét országnak nemzetgazdasági érdeke, hogy az ingázók nyugodt körülmények között jussanak el a munkahelyeikre. Az osztrák munkaadók nagy bajban lennének a magyar munkavállalók nélkül, akiknek ez viszont egzisztenciális kérdés. Én úgy látom, hogy a magyar kormány mindent megtesz a probléma kezelése érdekében, de a mindenki számára jó megoldást csak közösen, megegyezések mentén érhetjük el – mondta végezetül Pék Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában