Történelem érettségi - Így látták a töri vizsgát a győri diákok

A keresztény vallás alapvető fogalmairól, a gótikus építészet jellemzőiről, Hunyadi Mátyás koráról, a felvilágosodásról, a Rákóczi-szabadságharcról, az első ipari forradalomról, az osztrák-magyar kiegyezésről, a sztálini Szovjetunióról, a trianoni békediktátumról, az Európaui Unióról, az 1956-os forradalomról valamint a mai Magyarország szociális ellátórendszeréről is kérdezték a diákokat szerda délelőtt a középszintű történelem írásbeli érettségin. A rövid választ igénylő feladatokkal összesen 50 pontot szerezhettek a diákok, ezen kívül még két esszét kell megírniuk három óra alatt.

kisalfold.hu

A rövid esszében Julius Caesar egyeduralmáról vagy az auschwitzi koncentrációs tábor működéséről írhattak a diákok, a hosszú esszében pedig Széchenyi István gazdaságfejlesztésére irányuló tevékenységéről vagy az 1989-es rendszerváltozással kapcsolatos eseményekről a megadott források, például szöveg, képek vagy térképek segítségével.

– A középszintű történelem írásbeli érettségi feladatok az előírásoknak megfeleltek, szerintem korrektek voltak a kérdések – értékelte lapunk kérésére röviden a délelőtti vizsgát Németh Tibor, a győri Kazinczy-gimnázium igazgatója, történelem szakos tanár, aki a kisalfold.hu kérésére megmutatta a feladatok megoldását is.

– A tizenkét egyszerű választásos feladatot jól meg tudták oldani a gyerekek, ha odafigyeltek illetve a szövegértésük és a táblázat elemzésük valamilyen szinten gyakorlott. Az esszékérdések közül kettőt kellett megoldaniuk, egy rövidet és egy hosszút. Az utóbbi időben elég sokat hallhattak a diákok a holokausztról, az áldozatokról. Remélem, hogy ezeket a feladatokat is tisztességesen meg tudták oldani – fejtette ki a véleményét az igazgató.

A történelem érettségi előtt este adta hírül az eduline.hu, hogy "Kedd este fél kilenc körül felbukkant egy feladatlapról készült képernyőmentés egy olyan Facebook csoportban, aminek nagyjából hetvenezer tagja van, témája az érettségi, és jellemzően diákok szokták benne, majd este tíz óra körül el is tűnt a bejegyzés. Az Oktatási Hivatal azonban cáfolta a hírt: "A történelem érettségi feladatsorának kiszivárgásáról 2023. május 9-én egyes médiumokban tényként beállított feltételezésekkel ellentétben a feladatlapok idő előtt nem kerültek ki a szigorúan zárt, ellenőrzött rendszerből, azokat arra illetéktelenek nem ismerték meg."

Megkérdeztük az érettségizőket

Buruzs Dániel Péter, Jedlik-iskola: - Könnyű volt a történelem írásbeli, nem is kellett a megoldásához három óra. Sokkal hamarabb meg tudtam oldani. A témák jók voltak. Auswitzről és Széchényiről írtam, jól lehetett róluk írni.

Buruzs Dániel Péter - Fotó: Rákóczy Ádám

Madár Marcell, Jedlik-iskola: - Szerintem közepes nehézségű volt. A kifejtős résznél Cézár egyeduralmát választottam, mert a rendszerváltozásról akartam írni. Ez utóbbiról sokat tudtam írni, így szerintem jó lesz a vizsgám.

Madár Marcell - Fotó: Rákóczy Ádám

Rusznyák Zsófia, Kazinczy-gimnázium: - Nehezebbre számítottam. Örültem, hogy volt benne az ipari forradalommal kapcsolatos kérdés. Auswitzről nagyon sokat tanultunk, jól ki tudtam fejteni a kérdést. Széchenyi kérdésben nagyon sokat segített az atlasz is.

Rusznyák Zsófia -  Fotó: Rákóczy Ádám

Varga Virág, Kazinczy-gimnázium: - Az elején kicsit megijedtem a feladatoktól, de utólag könnyű volt. Forrásközpontúak voltak a kérdések, sokat segített az atlasz és a források használata. Lehetett számítani reformkori kérdésre.

Varga Virág - Fotó: Rákóczy Ádám

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában