Már több mint 2200

2023.05.16. 12:37

Gyűlnek az aláírások a mosonmagyaróvári Karolina Kórházért

Múlt pénteken kezdte az aláírások gyűjtését, és szombaton a mosoni piacon folytatta a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület a mosonmagyaróvári Karolina Kórház megmentéséért. Az íveket a csütörtöki képviselő-testületi ülésen adják át a mosonmagyaróvári polgármesternek.

Mészely Réka

Magánszemélyek és cégek is segítik az akciót. Az íveket a csütörtöki képviselő-testületi ülésen adják át a mosonmagyaróvári polgármesternek.

Fotó: Kerekes István

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület a Karolina Kórház javára. Szabó Miklós egyesületi elnök tájékoztatása szerint szombaton délelőtt több mint kétezer-kétszázan írtak alá. Mosonmagyaróváron és környékén több cég és magánszemély is segíti a gyűjtést, amely szerdáig tart. A Karolina Kórház ügyében csütörtökön tárgyal a mosonmagyaróvári képviselő-testület. Az összegyűjtött aláírásokat akkor szeretnék leadni a városházán. 

– Akut a probléma, nyomatékot szeretnénk adni a döntéshozók felé, hogy több mint százezer ember egészségügyi helyzete forog itt kockán – tette hozzá Szabó Miklós. Kiemelte: „Darabszámot nem tűztünk ki! Én személy szerint igazán arra voltam kíváncsi, hogy megmozdíthatók-e az emberek. Ez a várakozásaimat felülmúlta! A cél, hogy működjön a kórházunk.” 

Több mint százezer ember egészségügyi helyzete forog kockán. Egy ekkora város nem maradhat érdemi ellátás nélkül.

– Egy ekkora város nem maradhat érdemi egészségügyi ellátás nélkül, ezen véleményemet is kifejeztem azzal, hogy aláírtam – hangsúlyozta Divós Józsefné, aki úgy véli, hogy már jóval korábban kellett volna lépéseket tenni, amikor még volt megfelelő számú orvos és ápoló a kórházban. 

– Sok olyan ellátás hiányzik, ami feltétlenül szükséges lenne. Hihetetlen, hogy ezekért most Győrbe, Sopronba, Csornára vagy éppen Kapuvárra kellene elmennünk – jegyezte meg a mosonmagyaróvári hölgy. 
A Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület tehát szerdáig várja még az aláírásokat, az ívet egyébként a Facebook-oldalukról is le lehet tölteni. Az összegyűjtött dokumentumokat csütörtökön a képviselő-testületi ülésen adják át Árvay István mosonmagyaróvári polgármesternek. Az ülés egyik fontos napirendi témája éppen a kórház és az azzal kapcsolatos állásfoglalás, melyet a Belügyminisztériumnak terveznek elküldeni. 

Miniszteri biztost is kérnek

A város honlapján már elérhető előterjesztés szerint arra kérnék az egészségügyi kormányzatot, hogy egy mindenre kiterjedő átvilágítás után szabja meg a mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézetben ellátni kívánt szakellátások körét, és ezt utasításként fogalmazza meg a működésért felelős Országos Kórházi Főigazgatóság felé. Egy miniszteri biztos kinevezését is kérik – amint az a korábbi fórumon is megfogalmazódott – a Karolina Kórház reorganizációs programjának végrehajtására. Javasolják továbbá visszaállítani a kórház vezetésének döntési kompetenciáit a humánerőforrás-gazdálkodás és egyéb, a működést érintő gazdasági döntések esetében, illetve azt, hogy a mosonmagyaróvári kórház számára tegyék lehetővé a központi finanszírozáson felül egyéb bevételek, külső források bevonását és felhasználását. 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában