Prevenció

2023.05.30. 17:37

Elhízás elleni világnap - Szűréssel az egészségesebb életért

Az Európai Elhízás Elleni Világnap alkalmából a Soproni Gyógyközpont Rehabilitációs Intézetében prevenciós programot szerveztek.

Papp Fanni

A kórház szakemberei ellenőrizhették a vérzsír, vércukor és vérnyomás értékeket. Fotó: Soproni Gyógyközpont

Magyarország világszinten élen jár mind a felnőtt, mind a gyermekkori elhízás tekintetében, ami számos betegség kiváltó oka lehet. A hátterében általában csak mintegy 15 százalékban áll valamilyen elsődleges, többnyire endokrin eredetű betegség, sokkal nagyobb arányban, mintegy 85-90 százalékban életmódbeli okokra, a helytelen táplálkozásra és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza. Azonban megelőzéssel és időben történő kezeléssel az elhízottak egészségét és életminőségét hosszú távon is megőrizhetjük. 

Az Európai Elhízás Elleni Világnap alkalmából a Soproni Gyógyközpont Rehabilitációs Intézetében prevenciós programot szerveztek. A kórház szakemberei szűrővizsgálatokkal, dietetikai és mozgásterápiás tanácsadással, valamint erdei tornával várták az érdeklődőket. A rendezvényen a résztvevők a tápláltsági állapotfelmérést követően egyénre szabott étrendi tanácsokat és mozgásterápiás javaslatokat kaptak a kórház szakembereitől. A szűrővizsgálatokon résztvevők ellenőrizhették vérzsír, vércukor és vérnyomás értékeiket.

Az étrendi tanácsadás során a kórház dietetikusai hangsúlyozták, a testsúly normalizálásához mindig figyelembe kell venni a szervezet egyéni kalóriaigényét, tápláltsági állapotát és ennek megfelelően kell a zsírban és szénhidrátokban szegény, ellenben rostokban, fehérjében, vitaminokban gazdag étrendet összeállítani. Az egészséges testsúly elérésében a rendszeres, mindennapjainkba beépülő testmozgásnak ugyanakkora szerepe van, mint az étkezésnek. A Soproni Gyógyközpont rendezvénye is aktív testmozgással zárult, az Ojtózi sétány tornapálya állomásain végighaladva, gyógytornászok vezetésével közös erdei tornára invitálták a résztvevőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában