Két keréken szép az élet

2023.05.25. 08:42

Bringáskaput nyitna a Bakonyra az új kerékpárút

Ha megépülne a kerékpárút Ménfőcsanak és Sokorópátka között, a Bakony klasszikus része elérhető közelségbe kerülne a bringás kirándulók számára. A Kara Ákos országgyűlési képviselő kezdeményezésére tervezett bicikliút a közlekedésbiztonságot is erősítené. A bringások jelenleg keskeny, töredezett aszfalton haladnak itt.

Szeghalmi Balázs

Lajtmann Csaba úton Tényő és Győr között. A jelenlegi rossz minőségű, töredezett aszfalton nincs könnyű dolga a bringásoknak.

Fotó: Csapó Balázs

  • A Győr–Tényő–Sokorópátka bringaút nemcsak a turizmust élénkítené, a közlekedésbiztonságot is erősítené.
  • Az egyik legnépszerűbb kerék­páros-alkalmazás, a Strava nyilvános számadatai bizonyítják, hogy Győr, Tényő és Sokorópátka között úgy tekernek rengetegen nap mint nap, hogy a jelenlegi útviszonyok finoman fogalmazva sem túl jók.
  • Ha megépülne a pár évvel ezelőtt felvetett új kerékpárút, a Bakony klasszikus része elérhető közelségbe kerülne a bringás kirándulók számára.

Bringával munkába

Lajtmann Csaba, a győri Ref­lex Környezetvédő Egyesület szakmai vezetője és az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke elkötelezett zöldemberként szinte hétfőtől péntekig kerékpárral jár Győr és Tényő között. „Örülnék annak, ha a néhány éve szóba került, Ménfőcsanak és Sokorópátka között tervezett kerékpárút megépülne. A sok-sok kátyú, úthiba ellenére számos kerékpárostársam teker jelenleg is ezen a vonalon.

Annak ellenére próbálkoznak többen az egészséges és környezetbarát munkába járással, hogy az autósforgalom évről évre jelentősebb a három település között. Különösen Csanak és Tényő között érződik, hogy folyamatosan nő Győr agglomerációja.

Előzés lassítás nélkül

„Kerékpárosszemmel nézve a fő gondot abban látom, hogy a töredezett út keskeny, de ez a száguldozó autósokat nem hozza zavarba. Olyannyira nem, hogy a kerékpárosokat gyakran lassítás nélkül, minimális oldaltávolság mellett előzik” – mondta Lajtmann Csaba. A győri környezetvédő pár éve egy tényői fórumon el is mondta: legfőképpen az idézett mentalitás miatt érzi szükségesnek az új kerékpárút megépítését. Vock Balázs szerint is, aki minden alkalommal tagja volt annak a csapatnak, amely 24 óra alatt eltekert Győr térségéből az Adriai-tengerig, több érv szól a Bakonyaljáig érő új bringaút mellett.

50 km-es kör is létrejönne Győr környékén

„Néhány éve megnéztük az egyik legnépszerűbb kerékpáros-alkalmazásban, a Stravában, hányan tekernek Győr és Sokorópátka között. Az applikáció mindenki számára elérhető nyilvános adatai szerint szinte kerékpáros-autópályáról beszélünk, annyian tekernek itt rendszeresen. Holott a mostani út rossz minőségű, az autós­forgalom pedig erős” – hallottuk Vock Balázstól. A munkába járók mellett leginkább a Győr környéki amatőr kerékpárosok veszik igénybe az utat, mivel Sokorópátka és Tényő között az erdőben is edzhetnek, nyugodt körülmények között. A fákkal övezett erdei úton el lehet jutni Ravazdig, vagyis az új kerékpárúttal bő 50 km-es remek bringáskör jönne létre Győr–Tényő–Sokorópátka–Ravazd–Pannonhal­­ma–Győr között.

Vock Balázs Tényőn, az egyik edzés pihenőjében. A gici amatőr kerékpáros versenyző szerint rengeteg bringás edz Ménfőcsanak és Sokorópátka között. Fotó: Nagy Gábor

Kerékpáros túrák a Bakonyba

„Remek lenne, ha a közeli jövőben elkezdődne a Győr–Ménfőcsanak–Tényő–Sokorópátka kerékpárút építése. Ezzel új kapu nyílna a kerékpáros túrázók előtt. Hatásában közel azonos lenne, mint a Győr–Pannonhalma bringaút, vagy a nemrég át­­adott Győr–Komárom vonal. Egyrészt Gicen át el lehetne jutni két keréken Vinyéig, a Cuha-völgybe, emellett látok fantáziát nagyobb körben is, amely Győrtől egészen Pápáig vezetne” – közölte Laposa Tibor kerékpárostúra-­vezető, a Bringa Mánia Győr alapítója.

A Győr–Ménfőcsanak–Tényő–Sokorópátka kerékpárút az elképzelések szerint nem minden ponton vezetne a jelenlegi autóút mellett. Lennének olyan részek, amikor hangulatos dombos úton, szőlők mellett kalauzolnák a bringásokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában