Zsákokban a korom – Parázstól égett le a lakás Marcalvárosban

Március elején háztűz volt Marcalvárosban. Első emeleti otthon és annak erkélye gyulladt ki az Ikva utcában – szólt a katasztrófavédelem rövid híre. A valóság ennél sokkal drámaibb: egy élet munkája veszett oda a lángokban. A lakás tulajdonosát, Kurucz Ferencné Gyöngyit a Kisalföld alapítványa, a Jóakarat hídja támogatja az újrakezdésben.

Szeghalmi Balázs

Egy pillanat elég volt – Kurucz Ferencné Gyöngyi a kiégett nappaliban. A marcalvárosi tűzvészben a panellakás minden helyiségében pusztítottak a lángok.

Fotó: Rákóczy Ádám

  • A megtört asszony önkritikusan beszélt a tűz keletkezésének balszerencsés körülményeiről.
  • „Szinte egy pillanat alatt történt minden. Kimentem az erkélyre cigarettázni, vittem magammal olvasnivalót.”
  • Szerencsére a tűzoltók gyorsan ideértek és megfékezték a tüzet. Így nem terjedt át más lakásokra.

Méteres lángok a nappaliban

„Tél végi nap volt, sokat nem maradtam a hideg levegőn. Visszajöttem a nappaliba, majd alig pár perc múltán előbb füst, aztán méteres lángok törtek be a lakásba. Rögtön láttam, hogy hatalmas a baj” – mondta elkeseredve Kurucz Ferencné Gyöngyi, akiben hiába volt annyi lélekjelenlét, hogy egyből oltani kezdte a tüzet, megakadályozni a lángok terjedését nem volt képes.

Az erős szél táplálta a tűzfészket

„A hivatalos irataimat akartam még megmenteni, de ekkor már a szomszédok mondták: azonnal hagyjam el a lakást, nehogy füstmérgezést kapjak. Szerencsére a tűzoltók gyorsan ideértek és megfékezték a tüzet. Így nem terjedt át más lakásokra” – folytatta az idős asszony, aki több egészségügyi problémával küzd.

„Cigaretta hulló parazsa okozta a szerencsétlenséget. Valószínű az erkélyre betörő szél táplálta tűzfészekké a parazsat. Mindez az én hibámból is történt, amiért vállalom a felelősséget” – hallottuk Kurucz Ferencné Gyöngyitől.

40 kilónyi korom

Az idős asszony két fiával él a marcalvárosi lakásban, biztosításuk szerencsére van az otthonra. A korom szaga szörnyen átjárja a helyiségeket, egyelőre a fél nappalit sikerült megszabadítani az égés nyomaitól.

Mindent elmond a tűzvész pusztításáról: a szóban forgó felületről eddig 40 kilónyi kormot vakartak le. Kuruczék három hónapra szükséglakást kaptak az önkormányzattól Újvárosban. Ezt az időt szinte biztosan az ideiglenes otthonban kell tölteniük.

Visszatérés nyáron

„Annak örülnénk a legjobban, ha nyár elején visszaköltözhetnénk Marcalvárosba, de reálisan nézve inkább július vagy augusztus lesz belőle” – búcsúzott Kurucz Ferencné Gyöngyi.

Egy pillanat elég volt – Kurucz Ferencné Gyöngyi a kiégett nappaliban. A marcalvárosi tűzvészben a panellakás minden helyiségében pusztítottak a lángok.
Fotós: Rákóczy Ádám

Minden támogatás jól jön

A győri családot a tűzvész után 200 ezer forinttal támogatta lapunk alapítványa, a Jóakarat hídja. Mivel a családnak szinte az összes értéktárgya, műszaki berendezése tönkrement, sok kicsi sokra megy alapon minden forintra szükségük van. Akik akár csak jelképes összeggel tudják támogatni őket, a következő számlaszámon tehetik meg: 59501053-16550391.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában