Turistaház az erdő szívében

2023.04.19. 18:50

Sopron új vendégháza, idilli, természeti környezetben várja a kirándulás, túrázás szerelmeseit - Fotók

A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. legújabb turisztikai nagyberuházásaként készült el Sopronban a negyven férőhelyes Muck Turistaház. Mindenekelőtt nyári táboroknak, ökoturisztikai programoknak és természetbarátoknak biztosít szálláshelyet.

Varga Henrietta

Fotó: Máthé Daniella

A Soproni-hegységben, a Muck-magaslaton, csodálatos, idillikus természeti környezetben bújik meg a város új, erdei szállása, amely negyven fő befogadására alkalmas. A most megvalósult fejlesztés a régióban is hiánypótló, hiszen Sopronban és térségében kevés az olyan turisztikai szállás, amely csoportos látogatókat, osztálykirándulókat vagy tábort tud elszállásolni erdei környezetben. Elsődleges célja a gyerekek és a fiatalok egészséges életmódjának fejlesztése, de a családok, a parkerdőbe látogató vendégek és a turisták erdőélményét is szolgálja. Másik kiemelt funkciója, hogy az egyetem gyakorlati oktatása során mind a hallgatók, mind az oktatók igénybe vehessék a turistaház szolgáltatásait, így egyszerűbbé válnak a kutatások, oktatási feladatok, meghosszabbíthatják a terepen tölthető időt.

A turistaház Sopron belvárosától öt kilométerre, aszfaltos úton helyezkedik el, az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadaspark közvetlen szomszédságában. Az új épület nyolc önálló szobával rendelkezik, melyhez saját fürdőszobák is tartoznak. A melegítő konyhán kívül multimédiás lehetőségekkel is felszerelt belső közösségi tér is szolgálja az idelátogatók kényelmét.

Dr. Csányi Sándor, a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntő beszédében kiemelte, hogy a szálláshelyek kialakítása mellett a Lámfalussy karnak is jelentős előrelépés a turistaház, hiszen gyakorlati lehetőséget biztosíthatnak a tanulóknak, az egyetem összehangolhatja a gyakorlati és az elméleti oktatást.

Dr. Sándor Gyula, a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a parkerdő létesítményei illeszkednek ahhoz a feladathoz, amelynek lényege, hogy a természeti kincsek a jelenben és a jövőben is az emberek rendelkezésére álljanak, az ökológiai stabilitás megőrzésével a hosszú távú érdekeket szolgálva, hiszen az erdő nem egy zárt világ, hanem fontos élettér.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, avató beszédében kitért arra, ha a következő generációnak meg akarjuk mutatni, hogy miért jó a természettel összhangban élni, akkor olyan típusú turistaházakra van szükség, mint a Muck. Így a következő nemzedék nem csak egészségesebb lesz, hanem jobban fogja szeretni, jobban fogja óvni a természetet.

A megjelenteket Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is köszöntötte, aki elmondta, hogy az utóbbi években felértékelődött a belföldi turizmus és a természetjárás fontossága, ezért Sopronban is kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a természetföldrajzi környezetünket erősítsük és növeljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában