Folytonos kihívások

2023.04.11. 18:34

Harmincöt éve szolgálja a bezenyeieket dr. Iván Endre háziorvos

Bezenye polgármestere, Márkus Erika kedves gesztust tett, mikor megemlékezett dr Iván Endre háziorvosuk 35 éve a faluban végzett lelkiismeretes munkájáról. A háziorvost munkájában a folytonos kihívások viszik előre.

Kustor Réka

A budapesti származású dr. Iván Endre céltudatosan készült a pályára, már középiskolás korában megfogalmazódott benne, hogy körzeti orvos lesz. Kisebb kitérők után be is váltotta elképzelését:

Dolgoztam laboratóriumi orvosként, a közegészségügyben, részállású mentőorvosként és ügyeletes orvosként, pszichiátrián

– utalt a bezenyei praxist megelőző időkre.

- Különböző területek, mégis mindegyiknek megvan a maga szépsége, szakmailag nagy az átfedés – jegyezte meg.

Ha a beteg gyógyul, javul, fájdalommentes, az a szakmai csúcs - vallja dr. Iván Endre háziorvos. Fotó: Kustor Réka 

A fővárosból egy olyan településre érkezni, ahol mindenki ismer mindenkit, nagy változás lehetett: 

- Nekem ez tetszett, a gyermekeink is kicsik voltak, jól érezték magukat a falusi környezetben. Új barátságok, új kapcsolatok köttettek. Ez egy horvát nemzetiségű falu, kedves, dolgos emberek lakják – mondta a háziorvos, aki generációkon át végez gyógyító munkát.

Orvos-beteg kapcsolat

- Akik az én háziorvoslásom első éveiben születtek, többségében már gyerekeik vannak. Ez még szorosabbá teszi az orvos-beteg kapcsolatot.

A doktor egyébként négy lánnyal és négy fiú unokával büszkélkedhet. Lányai közül ketten a közgazdász pályára léptek, de van köztük pszichológus és biológus is. Felsége, dr Ivánné Arató Júlia nem csak az életben, a munkában is társa, mint körzeti ápoló, a családja mellett pedig büszkén említi a felépített rendelőt.

Covid

Az elmúlt néhány év nem volt megpróbáltatásoktól mentes.

- A pandémia új helyzetet teremtett, amiben másképp kellett dolgozni és szót érteni a betegekkel, de a lakosság megértette és betartotta a szabályokat. Kemény szakmai és emberi feladatok elé állított bennünket, de az egészségügyi dolgozók megállták a helyüket – mondta dr. Iván Endre, aki arra is kitért, milyen értékek mentén végzi munkáját.

Társadalmi ranglétra, nem, foglalkozás figyelembe vétele nélkül mindenkinek egyformán jó ellátást kell nyújtani – emelte ki, majd elmondta, mit szeret a munkájában.

- emelte ki, majd elmondta, mit szeret a munkájában.

- Ha a beteg gyógyul, javul, fájdalommentes, az a szakmai csúcs. Háziorvosként az ember hosszútávon látja mi az, amit még nem sikerült elérni egy adott betegnél, betegségcsoportnál, és hol vannak az eredményei. Mindig van min javítani, a folytonos kihívások visznek előre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában