Bizalom az iskolában

2023.04.17. 11:48

Felújítják a gimnáziumot - 10 százalékkal emelkedett a gyereklétszám, mióta az egyház a fenntartó a kapuvári Páli Szent Vince iskolaközpontban

A kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpont háza táján folyamatosak a kisebb-nagyobb fejlesztések, most éppen a gimnáziumi épület tetőzete újul meg, kap napelemeket. A beíratott gyerekek számában is nagy a változás, ami négy év alatt több mint 10 százalékkal emelkedett.

Kustor Réka

A felállványozott iskolaépületre a tetőfelújítás mellett napelemeket is felhelyeznek. Fotó: Kustor Réka

Kapuvár Fő terén járva a gimnáziumi épület felállványozott látványa fogadja az érkezőt, szakemberek sürögnek-forognak, dolgoznak a magasban. Az épület felett is eljárt az idő, az épületegyüttes ezen tagja és a gimnáziumhoz tartozó Lumniczer utcai ingatlan is az 1920-as években épült. 

A Fő téren lévő egykori zárdaépülethez 1969-ben újabb szárnyat építettek, de átfogó felújítás se külsőleg, se belül azóta nem történt

– kezdte Biró Péter, a Páli Szent Vince Iskolaközpont igazgatója a Kisalföldnek. 

– A Győri Egyházmegye még 2019-ben vette át a fenntartását és a tulajdonjogát az intézménynek, most értünk olyan fázisba, hogy elkezdődhetett a felújítása. A beruházás első szakasza is három részből áll: tetőfelújítás, a zárdaépületi födém részleges cseréje, megerősítése, napelemek felhelyezése. Tavaly novemberben indultak el a munkálatok, az időjárás függvényében idén május végére várható a befejezés. 

A folytatás tervezési fázisban van, ami teljes körű felújítást, bővítést takar, tetőtér-beépítéssel. Ennek folyik még az előkészítése – jegyezte meg az igazgató. 

Az egyházi fenntartású intézményben folyamatosak egyébként a kisebb-nagyobb fejlesztések, eszközbeszerzések, tanteremújítások. 

– A magunk részéről a szakmaiságot tudjuk mellé tenni, százszázalékos a szakos ellátottságunk – emelte ki Biró Péter, majd folytatta: – Hogy milyen nagy bizalommal vannak irántunk a rábaközi családok, jól mutatja, hogy mióta az egyház átvette a fenntartást és egyesítette a gimnáziumot a katolikus általános iskolával és óvodával, azóta százzal több gyermek, tanuló jár az intézménybe. Nyolcszázról kilencszázra emelkedett a létszám négy év alatt. Az utóbbi időszak nagyobb léptékű beruházása volt még az önálló fejlesztőszoba kialakítása. Itt zajlanak a gyógypedagógiai és fejlesztőfoglalkozások, saját gyógypedagógussal, így minden gyermek olyan fejlesztést kap, amilyenre szüksége van. Az alsó tagozaton egy termet összenyitottunk a mellette lévő raktárhelyiséggel. A bővítést felújítás követte a festéstől a bútorozásig, így a szűkös térből egy jól kihasználható, tágas tanterem lett. 

Az általános iskolai épületben 1–6. évfolyamig, a gimnáziumiban 7–12. évfolyamig tanulnak a diákok. Ezzel összefüggésben tart a tervek kidolgozása, hogy az általános iskola épületében miként lehetne még gyerekbarátabban átalakítani a tereket – mondta Biró Péter, aki egy mondat erejéig a másik intézményegységükre is kitért . 

– Az óvoda jó állapotú, jól felszerelt, szeretettel várja április végén a beiratkozó kisgyermekeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában