Arany és ezüst minősítések

2023.04.11. 10:32

Borok versengtek Tatabányán

Több gazda számára is jól sikerült a felsőgallai borverseny. Az arany és az ezüst minősítésű nedűk továbbjutottak a területi versenyre. A területi megmérettetést Tatán rendezik április 20-án.

Kiss T. József

Nagy és régi hagyománya van a tatabánya-felsőgallai borversenynek, hiszen 30 éve rendezték meg az első verseny a Felsőgallai Baráti Kör Egyesület kezdeményezésére a Széchenyi István Művelődési Házban. 

Vörösek és fehérek, testesek és könnyűek, édesek, száraz és félszáraz borok és ki tudja még, mennyiféle finom fajtát kóstolhattak meg a bírálók: Stegmayer Ferencné, Sebestyén László és Horváth Mihály. Összesen 26 gazda 45 bormintáját vizsgálták, amelyből a megadott szempontok alapján 9 arany, 7 ezüst és 11 bronz minősítésű született. 

Az érmes borok aránya jól mutatja, hogy egyre jobb minőségűek a Felsőgallán megtermelt borok. Ez annak is köszönhető, hogy a bírálók hasznos tanácsokat is adtak a gazdáknak a szőlőtermesztéstől a borkezelésig. 

John Katalin, a Felsőgallai Baráti Kör Egyesület elnöke elmondta: a hagyományokat harminc esztendeje őrzik. A felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör Saltzer Géza vezetésével rövid műsorral lepte meg a résztvevőket. 

A jubileumi borversenyhez kapcsolódva borbált is rendeztek volna, de Felsőgalla is gyászolja Schmidt Csaba korábbi polgármestert, ezért elmaradt. 
 

A jubileumi verseny lebonyolításában John Katalin egyesületi elnök (balra), valamint Maros Éva, Ekési Katalin és Tóth Lászlóné, a baráti kör tagjai is segítettek. Fotók: Kiss T. József


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában