Díszpolgárok, Pro Urbe és polgármesteri díjasok

2023.04.26. 14:36

Az ünnepi testületi üléssel elkezdődtek a 33. Komáromi Napok

Az észak- és dél-komáromi képviselő-testület ünnepi ülésével hivatalosan is kezdetét vette a 33. Komáromi Napok rendezvénysorozat. A Csillagerődben helyet kapó nyitányon díszpolgárokat avattak, átadták a Pro Urbe- és a Polgármesteri-díjakat.

Szinak Evelyn

Dr. Molnár Attila köszöntőjében elmondta, három év kihagyás után újra közösen ünnepelhet Észak- és Dél-Komárom. A Komáromi Napok harminchárom esztendeje a térség legnagyobb tavaszindító fesztiválja, melyen a kultúra, a zene és a sport játssza a főszerepet. „Ez már egy másik Komárom ünnepe, egy büszke Komáromé, ami a régió domináns városává lépett elő. Komáromnak és a Komáromi Napoknak újra lelke van, az összetartozásé, a barátságé, a szereteté és a példamutatásé” – hangzottak a dél-komáromi városvezető szavai. 

Dr. Molnár Attila beszédében kiemelte, hogy egy büszke Komárom ünnepe kezdődött el április 26-án.

Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere arról beszélt, hogy az ünnepi testületi ülésen átadok díjak értéket sugároznak, megmutatják, hogy mit tartunk fontosnak, értékesnek a mostban. Hozzátette, hogy a Csillagerőd, mint helyszín még tovább emeli a rendezvény színvonalát, a Komáromi Napok további részére (a programok egészen május elsejéig tartanak) pedig azt kívánta, hogy az emberek éljék meg annak minden pillanatát. 

Keszegh Béla elmondta, a díjak értéket sugároznak, megmutatják mire vagyunk büszkék.

A dél-komáromi képviselő-testület döntése értelmében díszpolgárrá avatták Hamrák Zsófiát és Szabó Ferencet. Hamrák Zsófia 2006-tól három cikluson át volt városi képviselő, a nemzeti- és városi ünnepek, nemzetközi kapcsolatok, valamint a testvérvárosok tanácsnokaként szolgálta Észak- és Dél-Komáromot. Fontosnak tartotta a két városrész kulturális életét, értékeit, kincseit, a város és az egyház kapcsolatának ápolását. Szívügye a népi és ősi magyar szokások megőrzése, Memento állítása a politika üldözötteinek, a háború és a kommunizmus áldozatinak, illetve a határon túli magyar gyerekek segítése. Szabó Ferenc karmester, klarinét tanár számos zenekar karmesteri munkáját látja el, így a Tatabánya Fúvószenekaráét, a Győri Simphonic Bandét, és Komárom Város Egressy Fúvószenekaráét. 1998-tól művésztanára a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti karának. 2023 februárjában meghívott vendégkarmestere volt a Brüsszeli Királyi Zeneakadémia zenekarának.

Pro Urbe Komáromért emlékérmet vett át Benczik Attila, a Szőnyi Dolgozók Sporthorgász Egyesületének vezetője, Dr. Schler Szilvia Dorottya gyermekorvos, aki 44 éve szerves része a város életének, ő a legrégebben praktizáló gyermekorvos Komáromban, az idén 75 éves fennállását ünneplő Komáromi Horgászegyesület, Kőrösi Flórián, a Monostori Kulturális Egyesület alapítója és Vas Gyuláné, a Komáromi Nőklub vezetője.

Polgármesteri-díjban részesült Dikász Lászlóné, aki 2004 óta vezeti a jövőre 25 éves fennállását ünneplő Monostori Őszirózsa Nyugdíjasklubot, a KÖSZ, vagyis a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők Egyesülete, akik megalakulásuk óta 50 szemétszedő akciót szerveztek, amelyeken megközelítőleg 250 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze, valamint a 2009 májusa óta működő Szőnyi Alkotókör, melynek 18 tagja minden városi évfordulón, hagyományőrző rendezvényen feldolgozza a városépítészeti történeteket, kép és szöveg formájában.

A 33. Komáromi Napok nyitányán a Csillagerődben díszpolgárt avattak, átadták a Pro Urbe- és a Polgármesteri-díjakat. Fotó: Tóth Anikó

Az észak-komáromi testület elé a megszabott határidőig nem érkezett javaslat a díszpolgár személyét illetően, ezért idén díszpolgárt nem avattak. Pro Urbe-díjjal ismerték el Gráfel Lajost, aki felbecsülhetetlen munkát végzett a komáromi erődrendszer megóvásáért, in memoriam kapta meg az elismerést Szénássy Árpád. Polgármesteri-díjat vehetett át Fabó Mária és a Szinnyei József Könyvtár csapata, Gálik Gábor, a néptáncmozgalom felélénkítéséért, Fuisz Attila, sportszervező tevékenységéért, Dr. Csekes József, a régió lakosságának élet- és egészségvédelmében kifejtett tevékenységéért, illetve Dr. Máthis Krisztián professzor, a tudományos munkájáért. A professzor jelenleg külföldön tartózkodik, ő az elismerést egy másik időpontban veszi majd át.

Az ünnepi műsorban közreműködtek az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, Szabó-László Anikó és Takácsné Fekete Patrícia, az iskola növendéke, Benyó Andor, a komáromi szekeresgazdák és huszárok, valamint a városi rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai.

Dél-Komárom díszpolgára lett Hamrák Zsófia, korábbi önkormányzati képviselő.
Díszpolgárrá avatták Szabó Ferenc karnagyot, az Egressy Fúvoszenekar karmesterét. Fotók: Szinak Evelyn

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában