Rendőrségi beszámoló

2023.04.29. 12:33

A közbiztonság és rend javítása elsődleges - Csökkent a bűncselekmények száma Mosonmagyaróváron tavaly

Mosonmagyaróváron a közrend, a közbiztonság és a bűnügyi helyzet stabil maradt, a lakosság biztonságérzete nem romlott – állapította meg beszámolójában Szabó Jenő, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője, aki a testületi ülésen a tavalyi év értékelése mellett a célokról is beszélt.

Mészely Réka

A városi kamerarendszer fejlesztésére is felhívta a figyelmet Szabó Jenő kapitányságvezető. Fotó: Mészely Réka

Mosonmagyaróvár közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről, feladatokról számolt be Szabó Jenő, a Mosonmagyar­óvári Rendőrkapitányság vezetője a képviselő-testület előtt. Mint elmondta, tavaly 721 bűncselekmény történt, az előző évi 744-gyel szemben tehát csökkenést mutat. Újdonság, hogy a bűncselekmények az online térbe kerülnek át, a megelőzést is erre kell áthangolni. 

Aki a városban közlekedik, tapasztalhatja a forgalom növekedését, mely a munka- és iskolakezdés, -befejezés időszakához köthető. Több lett az Auszt­riá­ba ingázó is. A személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma 43,2 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Összességében 53 személyi sérüléssel járó baleset történt, ami tizenhattal több, mint 2021-ben. A rendőrkapitány a baleseti okok között említette elsőként az elsőbbség- adás elmulasztását, ezért egész évben prioritást jelentett a forgalomirányító fényjelző készülék tilos jelzésén történő áthaladás, valamint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladók elsőbbségének ellenőrzése. Az ittas jármű- vezetők forgalomból kiszűrésére, a passzív biztonsági eszközök használatának betartatására, továbbá a kerékpárosok visszatérő ellenőrzésére egész évben nagy hangsúlyt fektettek. 

Szabó Jenő a határrendészeti feladataikról is beszámolt: az illegális migráció különösen megterhelő. Tavaly a kapitányság illetékességi területén 1248 személyt állítottak elő illegális migrációval kapcsolatos jogellenes cselekmény miatt (ez több mint duplája az előző évinek). 

A közrend és a közbiztonság javítása prioritás

– húzta alá a kapitányságvezető. 

Frauhammer Csaba szerint a közlekedési morál rosszabb lett, ezen javítani kellene, elsősorban a fejekben. Jávor Miklós arról érdeklődött, lesznek-e újabb okoszebrák a városban. A kapitányságvezető azt válaszolta, anyagiak függvényében szívesen nyújtanak szakmai támogatást. 

Mosonmagyaróvár összességében biztonságos város

– vélekedett Vida István, megerősítve, hogy a város túlzsúfolt, a közlekedési infrastruktúra szűkös. A képviselő kérdésére válaszolva a kapitányságvezető megerősítette: nőtt a bolti lopások száma. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában