Nyáron már lehet csobbanni

2023.03.03. 15:04

Véghajrában a győri vízi élménypark építése: felkerült a szifonfej is a csúszdára - Fotók, videó

Sajtóbejárást tartottak pénteken a Győri Vízi Élménypark és a Rába Quelle területén. Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő és Kovacsics Imre üzemeltető, a fürdő ügyvezetője vezette körbe a sajtók munkatársait és részletezte az aktuális, valamint következő három hónap munkálatait. Bejelentették, hogy június 17-én szombaton 9 órakor megnyitják a látogatók előtt is a már most több mint 23 milliárdos beruházásból épülő élményparkot.

Simon Roberta

Pénteken felkerült a Győri Vízi Élménypark szódásszifont formázó csúszdatornyára a szifonfej is, így elnyerte végleges formáját.

Fotó: Rákóczy Ádám

A kivitelezés még 2021 első felében kezdődött, és határidőre el is készülnek a munkálatokkal. A megújul és kibővül a meglévő Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő, az elavult strand pedig látványos vízi komplexummá alakul. Épül egy több mint 300 férőhelyes parkolólemez, amit nem csak a fürdő látogatói, de a lakosság is használhat.

Felkerült a Győri Vízi Élménypark szódásszifont formázó csúszdatornyára a szifonfej is, így elnyerte végleges formáját.

A hétszintes építmény tetejére 30 fős lift szállítja fel a vendégeket, amire külön szalagon érkezenek majd a négy és két személyes csúszda-matracok. Az öt csúszdát modern fény és hangeffektek, sebességmérő, valamint beépített fényképezőrendszerekkel is felszerelik. A csúszdatorony mellett a 12 éven aluli gyermekeknek is már majdnem teljesen elkészült a kültéri, színes dzsungel tematikájú medence csúszdavárral. A Rába Quelle főépülete is teljes felújításon esik át, valamint kibővítették a korábbi fürdőt. A munkások gőzerővel dolgoznak kint és bent is, burkolnak, terepet rendeznek, csempéznek és már az első festések is megvoltak néhány helyen.

- Kialakították a gépészet, a vendéglátóegységek és az éttermek tereit. Zajlik a háromvízlépcsős lagúna medence végső burkolása, ami szintén látványos eleme lesz az élményparknak. A Hajós Alfréd által tervezett ikonikus, műemlék épület örökség védelem alatt áll, aminek visszaállították eredeti, pompei vörös színét. Azonban új funkciót kap, mivel kitűnő panoráma nyílik az épületből Győr egyik legszebb pontjára a Püspökvárra és a Mosoni-Duna - Rába folyók torkolatára - fejtette ki Simon Róbert Balázs a sajtóbejáráson.

Azt is elmondták, hogy az egykori győri strandöltöző épülete előtti tér később szabadtéri koncerteknek, előadásoknak és vetítéseknek ad helyet. A lebetonozott területen Hanyistók történetének is emléket állítanak a kivitelezők.

Kovacsics Imre elmondta, hogy a vendéglátó egységekben minden ízlést ki szeretnének elégíteni. -A szifon formázó csúszdatoronnyal szemben található központi étterem a Pasi Faloda nevet fogja viselni, ahol főként a magyar ételek kedvelőinek kedveskedünk. Lesz az étlapon töltöttkáposzta, óriás rántott hús, szilvás gombóc, sült hurka és kolbász, valamint híres ecetes hal is - sorolta.

- A villamosszerelési munkálatok még folyamatban vannak, annak befejeztével márciusban és áprilisban a térburkolatok és a zöldterületek kialakításával folytatjuk. Jelenleg közel 450 szakember dolgozik, hogy minden időben elkészüljön májusi próbaüzemig és a júniusi nyitásig. Az uszodában egy 25x23,5 méteres úszómedencét és egy tanmedencét alakítunk ki, ahová nem csak felnőtteket, de a gyermekeket és az iskolásokat is várjuk úszásoktatásra, illetve gyógyúszási szolgáltatást is nyújtunk majd - ismertette Kovacsics Imre, aki azt még nem tudta megmondani, mennyibe fog kerülni egy belépőjegy. Viszont az már biztos, hogy aki csak az uszoda szolgáltatásait veszi igénybe, kedvezményes jegyet válthat.

Simon Róbert Balázs kiemelte, hogy az ilyen beruházásoknál fontos a fenntarthatóság. - A Győri Vízi Élménypark esetében is fontos szempont volt, ezért a hőellátást a közelben található három termálkút fogja biztosítani. Az új fürdő medencefűtését, épületfűtését és melegvízellátását a hőszivattyúk és hőcserélő beiktatásával a termálkutak adják majd. Így teljesen ki tudjuk iktatni a költséges gázfűtést - emelte ki az országgyűlési képviselő. - A főbejárat előtt több mint 300 gépkocsi befogadására alkalmas parkolólemezt is kialakítunk, aminek szintén a fürdővel együtt március végén elkezdődik a műszaki átadása. A parkolókat bárki használhatja majd, ami a Győr-Szol üzemeltetésébe kerül. Díjszabással kapcsolatban még nem tudunk tájékoztatást adni - tette hozzá Simon Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában