„A magyar helyesírásért”

2023.03.01. 16:18

Rangos elismerésben részesült a győri nyelvész, dr. Vörös Ferenc

„A magyar helyesírásért” Implom-József-díjat kapott Vörös Ferenc főiskolai tanár, az ELTE Magyar Nyelvtudományi Tanszék vezetője. A kitüntetést az Implom Józsefről elnevezett Kárpát-medencei középiskolai helyesírási versenyt záró ünnepségen adták át.

kisalfold.hu

Forrás: ELTE Savaria Egyetemi Központ / Facebook

Fotó: Rusznyák Csaba

A verseny gimnáziumi szekciójának ünnepélyes eredményhirdetésen dr. Vörös Ferenc munkásságát „A magyar helyesírásért” Implom-József-díjjal ismerték el. A laudációt a záróünnepség plénuma előtt Nagy János, a kitüntetés kuratóriumának titkára mondta el.

A méltatásban Nagy János felidézte, hogy a jelenleg Győrben élő nyelvész, dr. Vörös Ferenc negyven éve magyar nyelv és irodalom szakos tanár; felsőoktatási pályafutását 1986-ban a győri tanítóképző főiskolán kezdte. 1996-ban vendégtanári meghívást kapott a nyitrai pedagógiai fakultásra. A közel egy évtized alatt kutatóként és nemzetközi előadóként Európa számos országába jutott el. Dr. Vörös Ferenc a nyelvföldrajznak és a nyelvpolitikának szakértője. A kisebbségpolitikai kérdések mellett a nyitrai időszakában kezdett el intenzíven foglalkozni a nyelv- és névföldrajzzal. A pozsonyi Kalligram Kiadó gondozásában látott napvilágot közel hatszáz oldalas nagymonográfiája 2004-ben. Ebben elsőként írta le tudományos igénnyel, miként zajlott le Trianon után a határainkon kívül rekedt magyarság családnévállományának erőszakos államnyelvűsítése.
Ezt a munkát 2011-ben és 2013-ban Pozsonyban további két terjedelmes nagymonográfiája követte, amelyek a keresztnevek erőszakos szlovákosítási folyamatát mutatták be.
A szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola, majd a Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének oktatójaként számos nemzetközi konferenciát szervezett. A szombathelyi campus 2017-ben az ELTE-hez csatlakozott, ekkor kapott megbízást a Magyar Nyelvtudományi Tanszék vezetésére.

Dr. Vörös Ferenc (középen) rendkívül fontos szerepet játszik az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny zsűrijében 2013 óta.
Forrás: SEK-archív

Dr. Vörös Ferenc rendkívül fontos szerepet játszik az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny zsűrijében 2013 óta. Fáradhatatlan munkája, szakmai tudása, a tanárokra és a diákokra egyaránt figyelő tevékenysége egyre inkább nélkülözhetetlenné tette a nemes vetélkedés megszervezésében és lebonyolításában. Az elmúlt években pedig kulcsszerepe volt az online lebonyolítás megoldásainak előkészítésében és a részletek kidolgozásába. Áldozatkész személyisége és kiváló kapcsolatteremtő képessége segített abban, hogy a verseny a koronavírus miatti károk ellenére szabályszerű és pontos eredményekkel zárulhatott 2020 decemberétől mindmáig - emelte ki laudációjában Nagy János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában