Március 15.

2023.03.14. 11:57

Összefogás és szeretet - A forradalomra emlékeztek Győr-Újvárosban - Fotók

Gyurina Zsolt

Fotó: Huszár Gábor

Az Újvárosi Művelődési Ház 1848. március 15-ére emlékező rendezvényén kedden beszédet mondott Szeles Szabolcs alpolgármester. Kiemelte, hogy nekünk magyaroknak a szabadságot sosem adták ingyen, azért mindig küzdenünk kellett. Emlékeztetett rá, hogy Győrt a márciusi ifjak a Magyar Marseille-ként is emlegették. 

"Ma is nehéz időket élünk, társadalmi és energiaválság van. Az összefogás és a szeretet segíthet, erre is megtanítottak minket 1848 hősei. A saját utunkat kell járni, bármit is gondol a világ" - fogalmazott Szeles Szabolcs.

 

Fekete Dávid, a városrész képviselője arról beszélt, hogy Újváros sok mindenben kötődik a szabadságharc nagyjaihoz: például Kossuth-szobra van, iskoláját is Kossuthról nevezték el, a helyi Aranybárány fogadóban töltötte magyar földön utolsó éjszakáját Döblingbe menet Széchenyi István . 

"A márciusi forradalom nagyjai három dologban is példát mutattak: bátorságban, hazaszeretetben és önfeláldozásban. Szembeszálltak egy külföldről irányított, besúgói rendszerrel irányított hatalmi rendszerrel, széleskörű összefogással érve el hatalmas eredményt, megteremtve a nemzeti egységet" - mondta Fekete Dávid. 

Az ünnepségen műsort adtak a Richter János zeneművészeti szakgimnázium trombita tanszakának növendékei, verset mondott a Péterfy-gimnázium és a Bercsényi-technikum egy tanulója, közreműködtek a Kossuth-iskola diákjai és az Újvárosi Művelődési Ház kórusának tagjai is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában