Városháza

2023.02.21. 09:40

Videón a teljes győri közgyűlést - fókuszban az idei büdzsé és az ünnepi kitüntetések

Az idei második győri közgyűlés kedden 10 órakor kezdődött. A képviselők 15 igen 2 nem mellett elfogadták a város költségvetését 58.307.432.572 forint bevételi, 81.933.002.898 forintos kiadási főösszeggel, mínusz 23.625.570.326 forintos költségvetési egyenleggel fogadták el. A hiány finanszírozására a 2022. évi maradvány egy részét veszik igénybe, érték-papírt hasznosítanak, valamint fejlesztési célú hitel felvételével is számolnak.

kisalfold.hu

Fotó: Krizsán Csaba (MTI)

Videó a győri Városházáról

14.30 - Ünnepi kitüntetések

13.24 - Pályázatok

A testület pályázatot írt ki a Pálffy utca 8. szám alatt működő orvosi rendelő ellátására.

A képviselők elfogadták a sportszervezeti támogatás keretösszegét, amely 300 millió forint, valamint az egyéb sporttámogatásokra 15 millió forintot. Ebből a fogyatékkal élők sportjára 4, a szépkorúak sportjára 6, a diáksport rendezvények céljára 5 millió forintot.

12.58 - Óvodai átszervezések 

A képviselők 14,5 és 27,5 százalék között megemelték a szociális és gyermekjóléti intézményeknél alkalmazott nyersanyag normákat, ami az önkormányzat részéről közel 7,5 millió forintos többlet támogatással jár. Határozatban rögzítették a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások térítési díjait. Az infláció miatt megnövekedett nyersanyag árak miatt április 1-től az étkezési díjakat 17,3 százalékkal megemelik.

Foglalkoztak a képviselők az óvodai helyzetről. Győrben 12 intézményen belül 37 óvodában jelenleg 173 csoportban biztosítja az óvodai ellátást, a férőhelyek száma 5343. Az elmúlt öt évben az önkormányzati fenntartású óvodákban a gyermeklétszám folyamatosan csökkent, a 2022/23. nevelési évben az óvodások száma 3642 fő. A csoportok száma 188-ról 15-tel csökkent.

Az ésszerűbb és gazdaságosabb intézményműködtetés érdekében a Gyárvárosi Óvoda és a Győri Mosolyvár Óvoda átszervezését javasolják szeptember 1-től, mert nincs hatvan százalékos ezek kihasználtsága. Az átszervezés következtében a Gyárvárosi Óvoda Kiskúti Tagóvodájában és a Győri Mosolyvár Óvoda Micimackó Tagóvodájában szeptember 1-től megszűnik az óvodai ellátás.

A gyerekeket csoportonként óvónőkkel együtt helyezik el a lehető legközelebbi óvodába. Módosították az óvodák felvételi körzetét is. Dr. Pergel Elza alpolgármester megjegyezte, hogy a bölcsődei férőhelyek kihasználtak, sőt, most épül újabb intézmény.

11.37 - A 2023-as büdzsé fő számai

A megszokottól eltérően a hónap utolsó előtti keddjén tartotta közgyűlését a győri képviselő-testület. Rendhagyó módon a nézőknek fenntartott helyek is megteltek: a Széchenyi István Egyetem hallgatói figyelték a testület munkáját. Az ülésen megjelent tizenkilenc képviselő huszonhárom napirendi pontot tárgyalt.

A második napirendi pontként tárgyalták a képviselők a város ez évi költségvetését. Szeles Szabolcs alpolgármester elmondta: a legfontosabb döntést hozzák ma a képviselők. Arról is beszélt, hogy nem volt egyszerű dolguk az előző évben, hiszen folyamatosan kellett újra tervezni az előző években. A gázszolgáltató felmondása miatt nagy segítség kellett a Győr-Szolnak, majd jött az ukrán menekültek ellátása, amely szintén anyagi forrásokat követelt. Emiatt két munkabizottság is felállt. Az ősszel az intézmények működése miatt kellett egyeztetni, válság menedzsment tervet készíteni.

Az alpolgármester az előterjesztést az alapvető működés költségvetésének hívta. Leszögezte, hogy a kötelező feladatok mellett jut pénz az önként vállalt feladatokra, de még több egyeztetésre volt szükség, mint eddig. A tervezet szerint a város 82 milliárd forintos költségvetésből 57 milliárd forint működésre fordítanak. A város legnagyobb bevétele az adó, a két legnagyobb, az iparűzési és az építményadó. Az építményadóból 4,3 milliárd forint növekedéssel számolnak a megemelt tételek miatt.

Az alpolgármester leszögezte: magánszemélyekre továbbra sem vetettek ki adót. Jelentős a tömegközlekedés tétele, 4 milliárd forint kiadással kell számolni. A közvilágítás most egy hónapban több lesz, mint eddig egész évre. Az ingatlan értékesítésből 1,5 milliárd forint a bevételi terv. Az idén 9,5 milliárd forintos szolidaritási hozzájárulást fizet a város, ami ugyancsak hiányzik a város zsebéből. Erről az összegről folyamatosan egyeztetnek. Az idei évben is költséghatékony intézkedés várható az intézményeknél. Az alpolgármester leszögezte: a benyújtott költségvetés az alapvető működést biztosítja.

A képviselők 15 igen 2 nem mellett elfogadták a város költségvetését 58.307.432.572 forint bevételi, 81.933.002.898 forintos kiadási főösszeggel, mínusz 23.625.570.326 forintos költségvetési egyenleggel fogadták el. A hiány finanszírozására a 2022. évi maradvány egy részét veszik igénybe, érték-papírt hasznosítanak, valamint fejlesztési célú hitel felvételével is számolnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában