Energiahatékonyság

2023.02.24. 14:48

Otthonfelújítások egymilliárdból - Jobaházán 150 millióból újul meg a református szeretetotthon

A mezőörsi székhelyű Ujvári János Református Szeretetotthon négy épülete kapott támogatást energetikai korszerűsítésre európai uniós forrásból, együtt több mint egymilliárd forintot meghaladó értékben, köztük a jobaházi intézmény 150 millió forintból újulhat meg a szőci, pápakovácsi és külsővati otthonok mellett. A munkálatokat már meg is kezdték.

Bella Violetta

Szőke Barnabás lelkipásztor a fenntartó képviseletében ismertette a projektet. Jobaháza, Szőc, Külsővat és Pápakovácsi szociális intézményei szépülnek a beruházásból. Fotó: Polgár Szilárd

  • Hamarosan a református intézményhálózat négy épülete is energiahatékonyabb lesz.

Szőke Barnabás, Mezőörs lelkipásztora és polgármestere bibliai idézettel köszöntötte a sajtótájékoztatóra összegyűlteket: „Egymás terhét hordozzátok és így töltsétek be az Isten törvényét!” Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédében úgy fogalmazott: – A szociális ellátórendszer, az egyházak társadalmi felelősségvállalása nemcsak új színvonalat ad és jobb minőséget – azt adja, amit az állam nem tud: lelkiséget. Ez nemcsak szigetelés, hanem odafigyelés kérdése is. 2007-ben alapította a mezőörsi otthont a református egyházközség, és 2017-ben vett át az államtól további intézményeket, így az eredeti 36 helyett már 555 főt látott el.

Ez év elejétől a mezőörsi egyházközség átvállalta a szociális alapszolgáltatásokat, azaz a házi segítségnyújtást és szociális étkeztetést a jobaházi, acsalagi, sopronnémeti és farádi önkormányzatoktól, és egy Somogy vármegyei fogyatékosokat gondozó nappali intézménnyel egészült ki a hálózat. További két somogyi és egy pápai intézmény átvétele is szóba került.

Navracsics Tibor miniszter szerint az állam és az egyház együttműködése a közjót szolgálja és a szociális ellátás látja előnyét. Fotó: Polgár Szilárd

Ahogy Szőke Barnabás elmondta, ezek célja az, hogy mind infrastrukturálisan, mind a keresztény lelkiség erejével a szociális intézményekből szeretetotthon váljék, a lakók élet- és a dolgozók munkakörülményeinek javításával. Győrig Attila műszaki ellenőr elmondta, hogy nyílászárók cseréjére, homlokzati és födémhőszigetelésre, radiátorszelep- cserékre és egy napelemes rendszer kiépítésére fordítják az összeget a 85 férőhelyes jobaházi otthonban. Az első félév végére szeretnének elkészülni a beruházással, már minden telephelyen elkezdődtek a munkálatok. A megemelkedett anyagárak miatti költségnövekedést a Mezőörsi Református Egyházközség önerőből, banki hitel igénybevételével fedezi, ez Jobaháza esetében 53 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában