Minden út fontos

2023.01.04. 08:23

Aszfaltozott úton lehet eljutni a borospincékhez Kajárpécen

Kajárpéc önkormányzata a belterületi mellett nagy hangsúlyt fektet a zártkerti utak felújítására is. Nemrég került aszfaltburkolat arra a szakaszra, ami a Rátki-völgybe csatlakozik, de az Öreghegy utca első szakasza, a Tejfölös köz is elkészült.

Ollári Gergely

Kajárpécen a polgármester Laki György a zártkerti utak felújítását mutatta meg. Fotó: Rákóczy Ádám

Az Agrárminisztérium pályázatán nemrég zártkerti utak felújítására nyert mintegy húszmillió forintot az önkormányzat. A tárca kétévente írja ki a tendert, Kajárpéc harmadszor vett részt sikeresen a pályázaton. 

– Ez már a harmadik ilyen jellegű beruházásunk. Az új aszfaltozott zártkerti út a szőlőhegyet kapcsolja a település szilárd állapotú útburkolatába és a Rátki-völgybe érkezik. Környezetében több borospin­­ce található. Szükséges volt a beruházás, mert a földrajzi adottságok miatt a meredek, földes, murvás utakat nem lehetett használni nagy esőzések esetén – fogalmazott lapunknak Laki György polgármester. 

A tender nagyobbik részéből az útépítés valósult meg, pluszszolgáltatásként pedig a villamosítás, ezen a területen ugyanis nem volt kiépítve a villamos hálózat. Az aszfaltburkolat a vízelvezést is segíti, kisebb mélyedéssel a közepén vezeti el az esővizet. A település célja, hogy ezek a zártkerti utak egytől egyig megújuljanak. 

– Mindegyikre gondot kell fordítanunk, már több zártkerti út készült községünkben. Az egyik településrészen pluszszolgáltatásként vadkerítés épült, a másiknál gyümölcsöst tudtunk kialakítani, ahol őshonos fajták teremnek. A villámárvizek idején rossz állapotban voltak ezek az utak. Az önkormányzat a gazdákkal is együttműködik, a közösségi összefogásnak köszönhetően a külterületi utakat a segítségükkel murvázzuk le – mondta el kérdésünkre az elöljáró. 

A Belügyminisztérium pályázatán nemrég az Öreghegy utca első szakasza, a Tejfölös köz újult meg. Ez új aszfaltburkolatot és padkát kapott, a beruházás összege elérte a tizenötmillió forintot. Laki György szerint a munkálatokat folytatják: tavasszal esedékes a Magyar Falu Program útfelújítási terve, ami közel hatvanmillió forintból valósulhat meg. Ennek során három útszakaszt tesznek még rendbe. 

– Az önkormányzati tulajdonú utak viszonylag jó állapotban vannak, de akad még két-három, amire ráfér a rendbetétel. Tervben van a Petőfi utca folytatása, és új járdákat is szeretnénk. A Fő út majdnem az elejétől a végéig járdán is használható, de szeretnénk még pár szakaszt elkészíteni, hogy jól megközelíthetők legyenek a község épületei, szolgáltatóterei – mondta végül a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában