Erasmus+

2023.01.12. 11:39

A Soproni Egyetem megteremti hallgatóinak a külföldi tanulmányok feltételeit

Az Európai Bizottság döntése szerint alapítványi fenntartású egyetemek - így köztük a Soproni Egyetem is - nem vehetnek részt az Erasmus programban.

A Soproni Egyetem stratégiájában, kiemelten fontos szerepe van, a nemzetközi tanulmányokat külföldön folytató hallgatók, továbbá oktatói tehetségüket külföldön is bemutató kollégáink támogatásának.

Forrás: Soproni Egyetem

Változtatás nélkül közöljük a Soproni Egyetem Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatos közleményét:

Az Erasmus+ támogatások esetleges felfüggesztésével kapcsolatban megjelent hírek ellenére, a Soproni Egyetem minden körülmények között biztosítja hallgatói és oktatói számára a külföldi tanulmányok és oktatói munka folytatásához szükséges ösztöndíjakat. Meggyőződésünk, hogy hallgatóinknak és oktatóinknak, Európai Uniós állampolgári joga, részt venni a nemzetközi mobilitási programokban. Amennyiben az Európai Bizottsági döntésével ezt nem teszi lehetővé, akkor Egyetemünk fogja megteremteni ennek feltételeit. Reméljük azonban, hogy hamarosan belátják a döntéshozók, hogy diákjaink és kollégáink tudására és kreativitásra szüksége van az európai közösségnek. Kutatóink pedig nélkülözhetetlenek Európa számára.

A Soproni Egyetem elmúlt években megszerzett nemzetközi hírneve jelentősen megerősödött és megtisztelő helyre került az európai felsőoktatási térben. Többek között, Magyarországon egyedüliként elnyerte az ENSZ által támogatott Zöld Talár díjat, a közelmúltban pedig arany fokozatú minősítést kapott a fenntartható egyetemek világranglistáján, a Green Metric rangsorban. Kiemelkedően nagy szakmai elismerést jelent számunkra, hogy az Oxford University, egyedüli magyar egyetemként, a Természetpozitív Egyetemek Nemzetközi Szövetségének alapító tagjai közé invitált minket. Mindez bizonyíték arra, hogy helyünk van Európában és egyetemi polgáraink jogosultak részt venni Európa és Magyarország jövőjének formálásban.

„A Soproni Egyetem stratégiájában, kiemelten fontos szerepe van, a nemzetközi tanulmányokat külföldön folytató hallgatók, továbbá oktatói tehetségüket külföldön is bemutató kollégáink támogatásának. Számunkra nem kérdés talentumaink ösztönzése, hanem kötelesség. Szerteágazó európai kapcsolatrendszerünket felhasználva, szükség szerint, mi magunk fogjuk megszervezni hallgatóink és oktatóink nemzetközi mobilitását. Az ehhez szükséges forrásokat az egyetem, amennyiben nem változik meg az Európia Bizottság álláspontja, szükség esetén, saját anyagi forrásainak felhasználásával, de biztosítjuk.” mondta el Prof dr. Fábián Attila a Soproni Egyetem rektora.  

A Soproni Egyetem számos angol nyelvű képzési programot kínál gazdaságtudományi, agártudományi és műszaki és pedagógiai területen, melyre várja az Európai Uniói országaiból érkező Erasmus hallgatókat.  

Röviden, mind a jelenlegi, mind a jövőbeni hallgatóink számára biztosítottak az mobilitási ösztöndíjak, a külföldi résztanulmányok és szakmai tapasztalatszerzések feltételei. Az így megszerzett tudást és szakmai gyakorlatot a Soproni Egyetem automatikusan elfogadja majd.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában