Vérükkel életet adnak

2022.12.13. 19:44

Véradónapi ünnepség - Az elmúlt két év kitüntetettjeit köszöntötték Győrben - fotók

Több száz véradót, véradásszervezőt, támogatót és vendéget köszöntöttek kedden a Richter teremben az idei Véradónapi ünnepségen. Ezúttal rendhagyó módon az elmúlt két év kitüntetettjeire emlékeztek egy különleges koncerttel a Győri Filharmonikusok.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei szervezete minden évben megünnepli azokat az önkéntesen karukat nyújtó véradókat, akik huszonötödik, ötvenedik, hetvenötödik, és századik alkalommal segítettek három másik embertársukon. 

Idén két év kihagyás után 104 huszonötszörös, 32 ötvenszeres, 73 hetvenötszörös és 19 százszoros véradót köszöntöttek és tüntettek ki. A szervezet szabályzata értelmében az emlékérem kiérdemlésénél csak a teljes véradásokat veszik figyelembe.

Az ünnepségen elsőként Fodor Antalné dr., a Magyar Vöröskereszt elnöke köszöntötte a megjelenteket, többek között arról beszélt, hogy először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak. Ebből az alkalomból a Magyar Vöröskereszt 1987-ben javasolta, hogy 1988-tól kezdődően november 27-én legyen a véradók napja.

Legnagyobb érték az ember és az egészség 

hangsúlyozta az elnökasszony, majd kiemelte Győr-Moson-Sopron megye vezető szerepét a véradás területén.

Széles Sándor főispán beszédében kiemelte a vér szerepét és a véradók fontosságát, nélkülözhetetlenségét.

Véradókra! Önökre! Mindig szükség van, hiszen pár csepp vérükkel is életet mentenek. Győr-Moson-Sopron megye büszke lehet önkénteseire, hiszen nem csak a Kisalföldet látja el szükséges mennyiségű vérrel, de országosan is segít

- fogalmazott a főispán.

Vérre bárkinek, bármikor szüksége lehet, így bármikor életet menthet. Aki vért ad, az lehetőséget, életet ad! Önök a csendes hőseink! Önzetlen cselekedetükkel, nem csak másoknak, de maguknak is egészséget adhatnak

- mondta dr. Pető Péter a megyei közgyűlés alelnöke.

Dr. Molnár Katalin, az Országos Vérellátó Szolgálat regionális igazgatója úgy fogalmazott, hogy a véradás nemzeti ügy, nélküle elképzelhetetlen lenne az egészségügyi ellátás biztosítása.

A vér egy olyan különleges nedv, ami semmivel sem helyettesíthető, pótolható. Hazánkban több mint négymillió ember ér, aki adhatna vért. Közülük évente átlagosan 250 ezren nyújtják önként karjukat. Idén már 846 ezer beteg gyógyulását segítette 282 ezer véradó. Ebből kiemelkedő, hogy a megyében évente 30 ezren, a régióban 50 ezren adnak vért. Az országos részvételi arány 4 százalék alatti, míg Győr-Moson-Sopron megyében 6 százalék fölött, emellett kiemelendő, hogy a térségben van olyan település, ahol ez a szám meghaladja a 8 százalékot

- sorolta dr. Molnár Katalin.

Idén Széles Sándor főispán, dr. Tóth Zsuzsanna a megyei Vöröskereszt elnöke, dr. Nagy Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai igazgató-helyettese, valamint a Magyar Vöröskereszt elnökasszonya, Fodor Antalné dr. személyesen adta át a százszoros véradóknak az emlékérmet.

Ezután köszöntötték győrszemerei Székely Róbertet, aki 111 alkalommal nyújtotta karját, így kiérdemelte a Pro Vita díjat.

A Véradó Mozgalomért járó Ezüst Emlékérmet Mura Jenőné Andreának ítélték oda. Húsz éve lelke a győrszentiváni véradásszervezésnek, mára megháromszorozta a donorszámot. Évente négyszer szervez véradást a településen, legutóbb hétfőn 117-en adtak vért Győrszentivánon.

2022-ben Véradóbarát Munkahelynek választották a Veritas Dunakiliti Csatlakozástechnikai Kft.-t, amiért rendszeresen, évente többször szerveznek a cégnél véradásokat, átlagosan több mint 100 résztvevővel.

Idén a Véradómozgalom Támogatói Oklevelét pedig Csikvánd Község kapta, amiért az önkormányzat saját termékeivel támogatja a véradó-eseményeket.

Végül soproni dr. Őrs Judit főorvos vehetett át elismerő oklevelet, amit véradásszervezést támogató egészségügyi dolgozók részére szoktak odaítélni. Judit szívügye a véradók toborzása és megbecsülése, családjával sokszoros véradók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában