Nem kibertámadás volt

2022.11.04. 21:21

Túlbuzgó képviselő miatt bénult le a szlovák parlament számítógépes hálózata

Nem kibertámadás, hanem egy parlamenti képviselő hibája miatt bénult le a múlt héten a szlovák parlament teljes számítógépes hálózata - jelentette a szlovák sajtó pénteken.

MTI

A törvényhozás számítógépes rendszere a múlt héten csütörtökön omlott össze az aznapi szavazások előtt. A rendszer leállását először kibertámadásnak tulajdonították. Az ügyben indított vizsgálat során azonban kiderült, hogy a számítógépes rendszer összeomlását a legnagyobb szlovák kormánypárt egyik képviselője okozta.

Robert Halák a kulturális bizottság ülésén véletlenül rossz helyre illesztett be egy lekapcsolt kábelt - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A nem megfelelő helyre illesztett kábel következményeként a rendszer elkezdett túlterhelődni, ami végül a teljes leálláshoz vezetett. Az érintett honatya elismerte hibáját, és elnézést kért. A szlovák sajtónak azt mondta: csak észrevett egy bekötetlen kábelt, és csatlakoztatni akarta, de - ígérte - "a jövőben már nem nyúl semmihez."

Közben pénteken a szlovák házelnök szóvivője közölte: a parlamentben már bevezették azokat a megoldásokat, amelyek biztosítani fogják a szavazórendszer működését még egy kibertámadás esetén is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában