Dráguló bérletek

2022.11.23. 06:56

Megszűnt ingyenes helyek - Több helyen ketyeg a parkolóóra Mosonmagyaróváron

Egészen este 6-ig parkolójegyet kell váltani a mosoni piac környékén, de újdonság még az is, hogy nem állhatunk meg ingyenesen a nagyposta és a rendőrség mellett sem. A parkolóhelyekről és a parkolás szabályairól szóló önkormányzati rendeletet több ponton is módosította legutóbbi ülésén a képviselő-testület.

Mészely Réka

A Kápolna téren vagy a Fürdő utcában kedden és csütörtökön 8–18 óra között kell majd parkolójegyet váltani. Fotó: Kerekes István

A parkolóhelyekről és a parkolás szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítása is napirendre került a legutóbbi testületi ülésen. A korábbi parkolórendelet szerint a fizető parkolóhelyek igénybevétele munkanapokon 8–18 óra, illetve szombaton 8–14 óra közötti időszakban díjköteles volt, a Kápolna téri, az Ostermayer utcai, a Szent István király úti és a Fürdő utcai szakaszok kivételével, ahol az igénybevétel díjköteles időszakát kedden, csütörtökön és szombaton 8–14 óra közötti időszakra határozták meg. Most e kivételek megszűntek, így ezekben az utcákban kedden és csütörtökön 8–18 óra, valamint szombaton 8–14 óra között kell parkolójegyet váltani. 

Másik díjzónában 

A parkolórendelet tartalmazza a magyaróvári városrészen található övezetenkénti parkolók számát, valamint díjzónába történő besorolásukat. A Vízpart utca 17., a Vízpart utca (régi piac) parkolóövezete az 1. díjzónából kiemelt díjzónába, a Kert utca 9. alatt található parkolóövezet 2. díjzónából 1. díjzónába került át. 

Két új parkolóövezet 

Két további parkolóövezetet is kijelöltek: így az Erkel Ferenc utcában a posta előtti öblöt 15 parkolóhellyel, valamint szintén az Erkel Ferenc utcában a rendőrség melletti területet 37 parkolóhellyel. Eddig ezeken a helyeken ingyenesen állhattunk meg, most mindkét övezetet az 1. díjzónába sorolták. 
A mosoni városrészen a Szent István király út 119. szám előtt található parkolóhelyek száma hét parkolóhellyel nőtt. Új parkolási zónát vezetnek be az Ostermayer utca 7. és 15. szám előtt, 11–11 darab parkolóhellyel, mindkét esetben az 1. díjzónába történő besorolással. 

Dráguló lakossági bérletek 

Az átruházható bérletek is szóba kerültek, melyekkel számos visszaélés történt azonban az elmúlt időszakban, ezért ezek megszüntetését javasolták. 2006 óta nem változott a lakossági bérletek ára, annak éves díja kilencezer forint volt. Most tizenkétezer forintra emelték, ehhez igazítva a rövidebb időtartamra megvásárolt lakossági bérletek árát, melyeket a parkolási övezet egy-egy szakaszának területén a bejelentett lakcímmel rendelkező magánszemélyek a tulajdonukban, üzemeltetésükben vagy használatukban lévő egy személygépkocsira igényelhetnek. A bérlet a parkolási övezet azon szakaszára igényelhető, amelyhez az igénylő személy bejelentett lakcíme a legközelebb van. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában