Benedek az érték, Benedek a mérték

2022.11.03. 21:26

Harminc éve viseli a pedagógiai kar a nagy mesemondó nevét Sopronban - fotók

Koszorúzással, emléktábla-avatással, tudományos és kulturális programokkal emlékezett meg a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara az intézmény harminc esztendővel ezelőtt történt névfelvételéről.

kisalfold.hu

A szél büszkén lobogtatta a Benedek Elek Pedagógiai Kar homlokzatán a magyar nemzeti és az európai uniós zászlót, ahogy messze vitte a Gerlicék csapatának gyönyörű énekét. A székelyudvarhelyi diákok a kar tavaszi szakmai versenyén jól szerepelve kaptak meghívást az ünnepségre. Arra az eseményre, ahol koszorúzással, megemlékezéssel, emléktábla-avatással, tudományos előadásokkal, könyvbemutatóval és emlékesttel tisztelegnek Benedek Elek emléke előtt, akinek a nevét harminc éve viseli a Soproni Egyetem pedagógiai kara. Az épület előtt felállított szobor körül gyűltek össze a nagy mesemondó leszármazottai, az egyetem és a kar vezetői, hallgatói, munkatársai, hogy közösen hajtsanak fejet emlékezete előtt.

- Benedek Elek munkássága nem csak folklór, és irodalomtörténeti szempontból fontos forrás, hanem művelődés- és pedagógiatörténeti vonatkozásai is jelentősek. Pedagógiai vénája és ifjúságnevelő attitűdje egész életpályáját meghatározta - mondta el ünnepi beszédében dr. Varga László, a kar dékánja. Kijelentette, hogy egyenességének, tenni akarásának, a közért való munkálkodásának, hitének példája alapján üzenjük meg együtt a világnak: Benedek az érték, Benedek a mérték!

A megemlékezés koszorúját az eseményre városunkba érkező Benedek-leszármazottak is elhelyezték a szobornál, akik közül Bardócz Orsolya, Elek apó ükunokája szavalta el A vén sas című verset.
A névfelvétel harminc éves jubileumának márványtáblán is emléket állítottak, amely kifejezi a Benedek Elek által érzett tiszteletet, és szellemi és kulturális hagyaték megőrzésére tett szándékot. Mementója a múltnak, emléke a mának és üzenet a jövőnek. A tábla avatása előtt Benedek Ildikó pedagógus és ükunoka szólt az egybegyűltekhez.

A megemlékezés az Kar épületében folytatódott, ahol egy kis kiállítást is berendeztek a mesekönyvekből. Ezeket nézegetve minden generáció megtalálhatta azt a kiadást, amiből gyermekkorában hallgathatta a meséket. - Benedek Elek máig ható munkásságával, különösen mesekönyveivel, később szerkesztői munkásságával, évforduló nélkül is beleégett a tudatunkba - hangsúlyozta prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

- Lépteiteket elindítottátok már egy olyan ösvényen, ahol kemény munkával és kitartással szép jövőt építhettek magatoknak és a rátok bízott gyermekeknek. Rengeteg kihívás vár rátok, hiszen nem csak tanítani fogtok, hanem előadók is lesztek. Ahhoz, hogy sikeresek legyetek a pályán, nyitottaknak és kíváncsiaknak kell lennetek. Legyen igényetek mindig az újra, legyetek szorgalmasok, türelmesek! Elek apóhoz hasonlóan építsetek lelket, hitben neveljetek és teremtsetek tündérországot! - adta útravalóul a hallgatóknak Benedek Huszár Botond oldalági leszármazott, a kar vendégoktatója.

Dr. Farkas Ciprián polgármester nevében a kar munkájának elismeréseként oklevelet nyújtott át dr. Varga László dékán részére dr. Brummer Krisztián polgármesteri irodavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában