Kultúrház híján szellemi alkotóműhely

2022.10.25. 14:40

Tizenkét éve alakult meg az értékmegőrző tanya Győrladaméron

Tizenkét éve alakult meg a Ladoméri Tanya Egyesület Győrladaméron, aminek alapítója egy fiatal házaspár. Nyers Viktor és Nyersné Kiss Hajnalka önkéntestársaikkal együtt, családjuk és főállásuk mellett szervezik évről évre a falubelieknek – kultúrház híján a tanyán – a különböző programokat és foglalkozásokat, amelyekre már több százan kíváncsiak. Szerintük a Ladoméri Tanya egy szellemi alkotóműhely, amely a helyi értékek megőrzésére, népszerűsítésére létrehozott közösséget fogja össze.

Simon Roberta

Fotó: Huszar Gabor

– Több tíz éve, amikor letelepedtünk Győrladaméron, azt éreztük, nincs programlehetőség a fiatal családoknak. Sajnos a faluban kultúrház sincs azóta sem, ahol különböző foglalkozásokat, rendezvényeket lehetne szervezni. 2008-ban jött először az ötlet, hogy a szeptember 14-i templombúcsún az épület kertjében tartsunk egy délutáni programot. Az összejövetelt évről évre megrendeztük a búcsú programjaként, fajátékokat készítettünk, és igyekeztünk minél több hagyománytisztelő és -felidéző foglalkozást szervezni, népzenei együtteseket és kézműveseket hívni – emlékezett vissza a kezdetekre Nyersné Kiss Hajnalka.

– A rendezvény olyan népszerű lett, hogy egyre több önkéntes csatlakozott hozzánk, valamint az egyház is támogatta a programokat és vendégelőadókat. Egy-két év után megfogalmazódott bennünk több ötlet is, így 2010-ben megalapítottuk az egyesületet, aminek székhelye a győrladaméri futballpálya mögött található kis tanyánk – tette hozzá Nyers Viktor.

– Számos kirándulást szerveztünk a Szigetközben, és az ország több pontjára ellátogattunk, tartottunk már magbörzét, Anyatanya-foglalkozásokat, amin tematikus kézművestechnikákat sajátíthatnak el az édesanyák. Hagyománnyá váltak az őszi lombbúcsúztató túráink is, amelyeket évek óta összekapcsolunk a Magyar Madártani Egyesület madármegfigyelő napjával. A gyerekeknek különleges élmény ilyenkor a madárgyűrűzés és hogy maguk engedhetik el a törékeny állatokat. Visszahoztuk a búzaszentelők hagyományát is, aminek az idősebb korosztály örült – sorolta Viktor.

A kezdeti 50–60 fős rendezvénytől mára eljutottak a közel félezres látogatószámig a Ladoméri Tanya Egyesület ingyenes programjain. – Mindez nem jöhetne létre a támogatóink nélkül, minden évben mellettünk áll az önkormányzat, és szép számmal ajánlják fel tiszteletdíjukat a képviselők is. Emellett önkéntes támogatók segítik a munkánkat, ami szintén egy közösséget összekovácsoló erő – hangsúlyozta Hajnalka.

– A célkitűzéseink közt szerepel, hogy a településen, illetve környezetében – különös tekintettel a Szigetközre – megismertessük az épített és a természetes környezettel az itt élőket, valamint a fellelhető hagyományokat, népszokásokat megőrizzük, ápoljuk és mindezt minél szélesebb körben népszerűsítsük. Szeretnénk minden korosztályt megszólítani, de nagyobb hangsúlyt helyezünk a fiatalabbakra. Jó látni, hogy az elmúlt 12 évben már felnőtt nálunk egy generáció. A Győrladaméri Általános Iskolában tanítva azt tapasztaltam, hogy a néhány éve beköltöző gyerekek és családjaik kevésbé ismerik a helyi és a környékbeli nevezetességeket, kirándulóhelyeket. Ezért is tartottuk fontosnak ezeket a programokat, hogy az új lakók is ismeretet szerezzenek a településről és a szokásokról – fogalmazta meg Nyersné Kiss Hajnalka.

– A kezdetektől nagy vágyunk volt, hogy a tanya szálláshely, táborhely is legyen a gyerekeknek, hogy erdei iskolaként működhessen. Ennek egy része már megvalósult, nyaranta szervezünk napközis tanyatáborokat az iskolásoknak. Ilyenkor ellátogatunk például Dunaszentpálra egy sajtkészítőhöz vagy Győrladaméron a Szigetközi Szabó Kertészet dinnyeföldjére. A tanya korábban szántóföld volt, mára ott áll egy ház fedett terasszal, amelyet napelem lát el árammal, mellette egy hangulatos jurta és egy tükrös madárles, valamint egy közösségi kiskertet is gondoznak a területen – tudtuk meg Nyers Viktortól.

Legközelebb pénteken a Ladoméri Tanyán Kis Klaudia és Varga J. Richárd lesz a vendég, akik tavaly négy hónapon át kajakoztak, hogy a Duna-deltától eljussanak a folyó forrásáig. Decemberben pedig várják az érdeklődőket a Luca-napi kézműves-eseményre. A programokról részletesen Facebook-­oldalukon olvashatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában