Üzenet a jövőnek

2022.10.23. 11:41

Október 23: ünnepi megemlékezés és időkapszula elhelyezése Gönyűn - Fotók

kisalfold.hu

1956 hőseire és Gönyű első írásos említésre emlékeztek. Fotó: Csapó Balázs

A Duna-parti település, Gönyű nevét egy nyolcszáz évvel ezelőtt keltezett okiratban említik először. Az évforduló kapcsán egész évben rendezvények sokaságával emlékeztek az eseményre. Arra gondoltak a falu vezetői, hogy üzennek a jövőnek és megmutatják, hogy milyen volt a településen élni 2022-ben.

Az október 23-i ünnepség után helyezték el az Egészségház és Közösségi Tér udvarán azt az időkapszulát, amely tartalmazza többek között a település első írásos említéséről szóló kordokumentum másolatát, a helyi újság, a Gönyűi Hírfolyam októberi számát, a Kisalföld folyóirat október 22-i lapszámát, a Gönyű mappát, amely a település térképével együtt minden fontos információt tartalmaz a községről, valamint a helyi értéktár friss kiadványát. Az időkapszula tartalmazza még a Magyar Nemzeti Bank által forgalomba hozott, II. András királyunk által 1222-ben, tehát Gönyű első írásos említése évében kiadott Aranybullájának emléket állító díszérmét, egy teljes forint érme- és pénzjegysort, továbbá a település önkormányzati képviselőinek és hivatali munkatársainak névsora mellett Major Gábor polgármester üzenetét a jövő gönyűi lakosai számára.

– Immáron harmadik éve reménykedünk abban, hogy a következő év egy valamivel nyugalmasabb, aggodalmaktól mentesebb időszakot hoz majd el számunkra. 2020 óta kisebb-nagyobb hullámokban koronavírus járvány tombol szerte a világon, tavasz óta pedig háború dúl a szomszédos országban. De élünk. Ezek a gondok pedig még így is eltörpülnek amellett, hogy a mi generációnk nagyszülei harcoltak a második világháborúban, sokakat kitelepítettek, majd szovjet megszállás alatt voltunk 1991- ig. Ma, a rendszerváltozás után több, mint 30 évvel elmondhatjuk, hogy hazánk emelkedő pályán van, békében élhetünk Európa szívében. Bízunk abban, hogy mi itt meg tudjuk őrizni az európai értékeket, a magyar nemzetet, a családot és a kereszténységet és ami nekünk csak remény, az nektek már valóság. Soha ne feledjétek, amíg ti, a mozgatórugók hajtjátok, addig az élet nem állhat meg! Meséljetek gyermekeiteknek a múltról, az életről, s annak igazságairól. Tanítsátok őket ti is hálára, munkára, tiszteletre és tisztességre és küldjetek ti is hasonló, „kincseket” rejtő üzenetet az utókornak! - üzente a polgármester. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában