Útfejlesztés

2022.10.13. 21:59

Nagybajcsi útátadás színes, vidám KRESZ-oktatással kicsiknek - fotók

Mintegy tizennyolcmillió forintból újult meg Nagybajcson a Kultúrház út, amit csütörtökön adtak át.

kisafold.hu

Fotó: Csapó Balázs

  • A Belügyminisztériumtól nyert 15 milliós forráshoz az önkormányzat további két és fél millióval járult hozzá.
  • Az utóbbi három évben mintegy százmillió forintot nyert a község út- és járdafelújításra.
  • Az átadás előtt a helyi Napsugár Óvoda és Bölcsőde gyermekei KRESZ-oktatáson vehettek részt az intézményük udvarán, így biztonságosan próbálhatták ki a közlekedést az új útszakaszon.

Az utóbbi három évben közel száz millió forintot nyert a község út és járdafelújításra. Nemrég újult meg a Templom tér, a Tómelléki út, a település északi részén elhelyezkedő lakóparki utak, az óvoda melletti járdák, és most a falu központjában található Kultúrház út. Ennek átadását csütörtök délelőtt rendezték meg a községben. A beruházást 15 millió forintos Belügyminisztérium által megnyert forrás segítette, melyhez az önkormányzat két és fél millió forinttal járult hozzá.

– A teljes útpálya megújult, az alsó rétegeket kicserélték. Az út biztonságosabb lett, megoldódott a csapadékvíz elvezetése, mivel szikkasztó árkokat is kialakítottak a szakemberek. Nagybajcs fejlődik, nagy öröm, hogy az elmúlt három évben mintegy száz millió forintot nyertünk út és járdafelújításra – fogalmazott Teilinger Imre a község polgármestere.

Az átadáson Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő hangsúlyozta: az elmúlt három évben Nagybajcs célként tűzte ki az önkormányzat épületeinek energetikai korszerűsítését, melyben nagy szerepet kaptak a szigetelések és a külső -, valamint belső felújítások. Külső szigeteléssel és fűtés korszerűsítéssel megújult a település faluháza, a helyi Napsugár Óvoda és Bölcsőde külső és belső felújításon esett át, kicserélték a nyílászárókat, és a villamos hálózat is megújították. A Faluház 19 millió forintból, míg az óvoda 30 millió forintból készült, a Magyar Falu Program támogatásaiból. Megújult továbbá az orvosi rendelő, a polgármesteri hivatal és a posta épülete is.

– A közeljövőben átadhatjuk a község felújított ravatalozóját is, ami külső és belső felújításon esett át mintegy 22 millió forintból a Magyar Falu Program keretében. Az önkormányzat nagy gondot fordított a kommunális eszközök beszerzésére és ezek tárolására is. Ezt szintén pályázati forrásból finanszírozták, mintegy négy millió forint értékben – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Az elmúlt három évben a Magyar Falu Program, a Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázata keretében összesen több mint 370 millió forint érkezett Nagybajcs Község Önkormányzatához. Az új útszakasz átadása előtt a helyi óvodások intézményük udvarán KRESZ oktatáson vehettek részt. Itt megismerték a kerékpárok tartozékait, megtanulták a jelzőtáblák jelentését, a jelzőlámpás forgalomirányítást, és az elsőbbségadás szabályait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában