Egyensúlyban környezetünkkel

2022.06.16. 13:25

Mosonmagyaróváron zárták az osztrák–magyar határon átnyúló projektet

Mészely Réka

Osztrák és magyar partnerek képviselői vettek részt az óvári vár lovagtermében szervezett zárókonferencián. Fotó: Mészely Réka

A most záruló, többéves Agrinatur projekt egyik célkitűzése, hogy kézzelfogható közelségbe hozza és átélhetővé tegye a biológiai sokféleség szépségét és fontosságát. Ezért látogatói területeket alakítottak ki, ahol bemutatják a természetvédelem és mezőgazdaság kapcsolatát, a biodiverzitás szerepét. A látogatói területeket, melyeket Mosonmagyaróváron, a Wittmann parkban és a Várkertben hoztak létre, múlt héten adták át a nagyközönségnek. Azóta is sokan nagy örömmel használják a játszóteret. Az osztrák–magyar határon átnyúló projekt zárókonferenciáját szerdán az óvári vár lovagtermében tartották. 

Fontos a környezeti nevelés 

– Külön öröm, hogy az Agrinatur projekt az agro-biodiverzitásra fókuszál. Láthatjuk, hogy az elmúlt évtizedben közel negyven százalékkal csökkent a mezőgazdasági területeken a madárállomány. Ez olyan feladatokat hoz magával, amik mellett nem szabad elmennünk. A kormányzat természetvédelmi erőfeszítéseit kiemelten a nemzetipark-igazgatóságok rendszerén keresztül igyekszik megvalósítani. Az elmúlt tizenkét évben több mint háromszázezer hektárt sikerült jobb természeti állapotba hozni. Hozzá kell tennem, hogy ezek nagyon fontos lépések, de nem elégségesek – emelte ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár. Lényegesnek ítélte, hogy az Agrinatur projektben a környezeti nevelés és szemléletformálás is szerepet kapott, és az is fontos, hogy kellő motiváltság legyen az össztársadalmi változásra. Jó példaként említette, hogy ebben a programban osztrák–magyar partnerek tudtak együttműködni. 

Szemléletformálás 

– Élelemre szükség van, de ha gőgösen irtjuk a természetet, akkor abból nagy baj lesz – vette át a szót Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, aki szerint fontos az egyensúly megteremtése a környezetünkkel, életteret hagyni a minket körülvevő élővilágnak. Arról is beszélt, hogy jó, ha a kutatási eredményeket a köztudatba is átültetik, ezzel hozzájárulva a szemléletformáláshoz. 
– Bízzunk benne, hogy a fenntartható jövőt további projektekkel lehet szolgálni – zárta gondolatait a megyei közgyűlés elnöke. 

A határon átnyúló kapcsolatok fontosak 

– Egyetlen lehetőséget sem akarunk elszalasztani, főként a határon átnyúlóakat. Több projektünk is futott osztrák és szlovák partnerekkel – hangsúlyozta Árvay István mosonmagyaróvári polgármester, aki szerint érdekes megállapítások születtek a kutatások során, letettek egy cselekvési tervet, melyben összeegyeztették az összeegyeztethetetlent. 

– Fontos a természeti nevelés, ezért is voltak a workshopok és ezért jöttek létre a látogatói területek – fűzte hozzá a városvezető. 

Dr. Baranyi Péter, a Széchenyi-egyetem rektora szerint a projekt a fenntartható ökotudatos gazdálkodást, a környezettudatos szemléletet egyaránt szolgálta, de elméleti, használható, alkalmazható tudást is eredményezett. Az osztrák oldal eredményeit Susanne Leputsch, a magyar oldal megvalósításait dr. Vér András projektvezető foglalta össze. A nap folyamán a rendezvény keretében a szakmai előadások mellett köszöntötték az 50 éves fennállását ünneplő Mosonmagyaróvári Kertbarátok Körét, melynek tagjai közül sokan megjelentek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában