Két keréken szép az élet

2022.06.02. 15:43

Gőzerővel épül a bringaút Gönyű és Komárom között – Év végétől a Duna közelében tekerhetünk több szakaszon – fotók, térkép

Az év legjelentősebb kerékpáros helyi beruházása a Gönyű és Komárom közötti 14 kilométeres új szakasz építése. A három megyei települést érintő fejlesztés azért kulcsfontosságú, mert ez az etap váltja majd ki az EuroVelo 6 kerékpárút jelenlegi mostoha körülményeit.

Szeghalmi Balázs

Fotó: Rákóczy Ádám

Mostoha körülmények

A Bőny és Nagyszentjános közötti földút elég rossz állapotban van. A bringások a szőlőhegyi szakaszon úgy „keringőznek” a kátyúk között, hogy közben ipartelep, baromfiudvar és kisebb szeméthegyek mellett tekernek.

Jellemző a kialakult helyzetre, hogy a külföldi kirándulók gyakran hiszik itt azt, hogy eltévedtek. Felvetésüknek van alapja; ezek a viszonyok nem egy nagy múltú, nemzetközi kerékpárutat juttatnak az ember eszébe. Az új bicikliút építése tavasz óta nagy erőkkel zajlik az 1-es főút mentén.

Ősz végén már tekerhetünk rajta 

„A munkaterületen jelenleg több szakaszon szegély-, töltésépítési, valamint hídépítési munkálatok zajlanak. A beruházás befejezésének tervezett dátuma idén október vége. Ezután forgalomba helyezési eljárást kell folytatnunk. Ennek időigénye 30 napra tehető. A kerékpárút legkorábban november végén nyílhat meg a forgalom előtt” – tudtuk meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. sajtóosztályától.

A bringaút érinti Ács, Nagyszentjános és Gönyű településeket. Az új szakasz Komárom nyugati, Áccsal közös közigazgatási határától indul, a Fenyves utcától. Körülbelül 4,8 kilométer hosszan zártkertek és erdőterületek között halad, nagyrészt korábbi földút helyén, jellemzően vegyes forgalmú útként kialakítva, ahol mezőgazdasági járművek is közlekedhetnek. Ezt követően önálló vonalvezetésű kerékpárút épül az 1-es főút északi oldalán. A tervezett szakasz a főúttal párhuzamosan halad 9,1 kilométer hosszan, egészen Gönyűig, majd a Bajcsy-Zsilinszky utca meglévő kerékpárútjához csatlakozik. (A Győr és Gönyű közötti kerékpárutat közel két évtizeden át építették. 2015-ben adták át az utolsó hiányzó, 2,3 kilométeres részt – a szerk.)

Térkép a szakaszról. Forrás NIF Zrt.

Kétmilliárd forintos beruházás

A bringaút mellett több mint 700 méter hosszan védőkorlátot helyeznek ki, valamint 300 méteren fejlesztik a közvilágítást is. A szakaszon két híd épül: Ács területén a Concó-patak felett, valamint Nagyszentjános és Gönyű közigazgatási határán a Cuhai-Bakony-ért keresztezi majd az út vasbeton szerkezetű műtárggyal.

A kétmilliárd forintos fejlesztés nem csupán turisztikai célokat szolgál. Legalább ennyire fontos szempont, hogy a környékbeli családok év végétől biztonságos körülmények között juthatnak el a munkahelyükre vagy iskolába két keréken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában