Királyi panoráma

2022.03.08. 11:30

Új közpark Sopronban – Családias környezet 8400 négyzetméteren a kikapcsolódásért

Új közparkot adtak át hétfőn délelőtt Sopronban a Koronázódombon. Ezentúl csendes környezetben, pompás kilátóteraszról gyönyörködhetnek a panorámában a soproniak és az idelátogató turisták.

Papp Fanni

A park látogatói a kilátóteraszról megcsodálhatják Sopron épített és természeti értékei mellett a Schneeberget is.

Forrás: Máthé Daniella / Kisalföld

A Koronázódomb Sopron egyik legszebb panorámát biztosító pontja, nem véletlen, hogy a városban koronázott király, III. Ferdinánd itt tette meg a koronázási szertartáshoz hagyományosan hozzátartozó kardvágásokat a négy égtáj felé 1625-ben. A hely erről a királyi eseményről kapta a nevét, de az utóbbi évtizedekben a látvány nem igazán volt felségesnek nevezhető, mert elhanyagolt területté vált az emlékhely környezete. Most azonban a 8400 négyzetméteres terület mintegy 140 millió forintos kormányzati támogatásból megújult, és ezentúl családias környezetben várja a kikapcsolódni vágyókat. 
 

A koronázódombi park átadásán részt vett Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, valamint Csiszár Szabolcs alpolgármester és Tóth Éva önkormányzati képviselő. 
Forrás: Máthé Daniella / Kisalföld

 

– Számos fejlesztés zajlik párhuzamosan Sopronban, amik jelentős nagyságrendűek, de a kisebb beruházásokra figyelmet fordítunk. Több fejlesztés a mindennapi élet kényelmét szolgálja, ilyen a koronázódombi közpark ki- alakítása. A projekthez kapcsolódik, hogy további négy városi játszótér is megújult – fejtette ki Farkas Ciprián, aki köszönetét fejezte ki Barcza Attila és dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselőknek. Elmondta, az ő törekvéseik nélkül nem valósulhatott volna meg a beruházás. 
 

– A fejlesztés kormányzati támogatással valósult meg és mindenki számára élményt jelenthet a csodás panoráma. Az ide látogatókat parkolók is várják, így bárkinek könnyen megközelíthető lesz az új park, ahonnan megcsodálhatják Sopron épített és természeti értékei mellett még a Schneeberget is – mondta el dr. Simon István. 
 

A közparkban kilátóteraszt alakítottak ki nyugágyakkal, a zöldkörnyezet biztosítására pedig több mint 50 fát és több száz cserjét ültettek el. A parkban térkövezett sétányok várják a pihenni vágyókat, melyek mentén 19 különböző játszótéri eszköz (mászóka, libikóka, hinta, minicsúszda és egyensúlyozó játékok) kapott helyet. 
Forrás: Máthé Daniella / Kisalföld

 

A park területén gondoskodtak a parkolóhelyekről és a kerékpártárolókról is, valamint sötétedés után 10 napelemes kandeláber biztosítja majd a világítást. 
Az átadón elhangzott az is, hogy a koronázódombi parkot éjszakánként a Sopron Holding Zrt. zárja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában