Mire elég a közös költség?

2022.03.04. 14:02

Nehéz helyzetbe kerülhetnek az elöregedő társasházak, egyelőre nem látszik megoldás

A régi építésű városi társasházak, panelépületek egyre komolyabb anyagi gondokkal küzdenek. Az elavult villamos hálózat, a fűtés, a nyílászárók, az elakadó liftek cseréjére, javítására egyre nehezebben nyújt fedezetet a lakók által fizetett közös költség. Megoldás egyelőre nincs.

Hécz Attila

Ludikár Béla Adyvárosban lakik, amit kellett, önerőből javíttatott, cserélt lakásában. Fotó: Huszár Gábor

A győri Adyváros számos társasháza közül a Kodály Zoltán utca 9–15. szám alatti az egyik legrégebbi. Az ötvenéves épület pontosan ugyanazokkal a problémákkal küzd, amelyekkel a környező házak.

 

– A négy lépcsőházban összesen 120 lakás található, ezeknek az egyharmadát albérlők lakják – mondta Ludikár Béla lakó. – Ez nagyon megnehezíti például a ház szigetelésére gyűjtött aláírások megszerzését. Banki kölcsönt pedig csak így tudnánk felvenni a komolyabb munkálatokra, de a máshol lakó tulajdonosoknak nem érdekük a felújítás.

 

Aki teheti, maga korszerűsíti a lakást

 

A lakó megjegyezte, hogy a ház teljes külső szigetelése nem történt meg, de várat magára a villanyhálózat, illetve a fűtés korszerűsítése is. – Az olyan régi építésű házakban, mint a miénk, még vékony drótokat fűztek a falba, de ma már annyi fogyasztót használunk, amit nem bírnak el ezek a kábelek – magyarázta Ludikár Béla. – Én magam 21 éve lakom itt, közben saját költségen a főkábelig kicseréltettem a villanyvezetékeket, az ablakokat és a radiátorokat is korszerűbbekre cseréltem. Természetesen a ház külső szigetelése nagyon jó volna, úgy kevesebbet fűtenénk az utcát.

Mire elég a közös költség?

 

Az adyvárosi lakos hozzátette, hogy a lefolyó és a vízvezeték korszerűsítését körülbelül tíz évvel ezelőtt a Győr-Szol Zrt. elvégezte, így azok rendben működnek. A házban a szemétledobót megszüntették, így a közös költség összege valamelyest mérséklődött. - Nálunk a közös költség viszonylag alacsony, 7000 forint, amiben benne van a szemétdíj, a takarítás, a takarítószerek, a téli só, a közös képviselő bére, a liftkarbantartók, illetve a lakatos készenléti díja, villanyégők cseréje – sorolta.

 

Csornán a társasházakat kizárólag idősek lakják

 

- Nálunk a társasházak többsége a 60-70-80-as években épült – mondta Dobos Tünde, a csornai Dobos Ház Ingatlankezelő Kft. ügyvezetője. - Összesen negyvenkét ház felügyeletét látjuk el, amelyek közül 8-10 műemlék jellegű épület. Jellemzően valamennyi lakónk az idősebb generációhoz tartozik, a 6-7 ezer forintos közös költségen felül ők nem terhelhetők tovább.

 

Az ügyvezető megjegyezte, hogy a régi épületek korszerűsítése műemlék jellegük miatt egyáltalán nem megvalósítható, a fiatalabb épületek szükséges beruházásait pedig a lakók nem tudják megfizetni. Hozzátette, hogy a csornai fiatal lakosság inkább a belvárosi, új építésű vagy kertvárosi lakásokat részesítik előnyben.

 

Apránként, de mindent felújítanak

 

Mosonmagyaróváron, a mosoni városrészben egy régi építésű társasház közös képviselőjét kérdeztük a lakóépület állapotáról. - A társasház 1975-ben épült, azóta több nagyobb felújítást végeztünk – mondta Horváth Attila közös képviselő. - A lépcsőházi nyílászárókat, ablakokat cseréltük, a víz- és szennyvízhálózat korszerűsítése részben megtörtént. A villamoshálózat eredeti, de azt több lakásban is felújították.

 

A közös képviselő megjegyezte, hogy a tető szigetelése az utóbbi évek legnagyobb munkája volt. A lakók által befizetett közös költségből egy jelentős pénzalapot képeztek, így a házat érintő karbantartási munkákat, illetve meghibásodásokat is orvosolni tudják.

 

A csornai társasházak idős lakói nem terelhetők a lakóépületek javítási munkálataihoz szükséges pluszköltségekkel. A képen Dobos Tünde, a csornai Dobos Ház Ingatlankezelő Kft. ügyvezetője. Fotó: Cs. Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában