Dolgozóik hozzátartozói érkeztek

2022.03.23. 14:21

Háborús családegyesítés – emberségből jelesre vizsgáztak Téten

A háború elől még mindig nagyon sokan érkeznek hazánkba. Segíteni rajtuk emberi kötelességünk. Tét közössége példaértékű összefogásról és segíteni akarásról tett tanúbizonyságot. A részletekről Bánfi Lajos polgármestert kérdeztük.

Hécz Attila

2022.03.22.Ukrán menekültek helyzete.Tét.Fotó:Huszár Gábor,KisalföldA téti önkormányzat tulajdonában lévő régi orvosi lakást azonnal lakhatóvá tették, jelenleg 6 nő és 10 gyermek lakik benne. Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

– Az utóbbi két hétben sorra érkeztek hozzánk menekültek Ukrajnából – mondta a polgármester. – Ennek egyszerű oka van, a városunkban működő Sokoró Ipari és Kereskedelmi Kft. négy éve foglalkoztat ukrán szakembereket. Az ő családtagjaikat sikerült kimenekíteni anyaországukból és folyamatosan érkeznek hozzánk.

 

Szállás több helyen

 

A vezető hozzátette, hogy a településükön tartózkodó 30 menekültet részint családtagjaiknál, az üzem területén, részint önkormányzati lakásban sikerült elhelyezni. A lakásban jelenleg tizenhatan (6 felnőtt és 10 gyermek) tartózkodnak, akik jól érzik magukat. A gyermekek, hogy hazájuktól távol se maradjanak le a tanulásban, ukrajnai online oktatásban vesznek részt.

 

Sokan segítenek

 

– Tét közössége, lakossága jelesre vizsgázott emberségből, segíteni akarásból – folytatta Bánfi Lajos. – Az első pillanattól kezdve közösségi csoport alakult a városunkba érkezők támogatására. A lakosság részéről, a helyi evangélikus egyházközségtől és a képviselő-testület tagjaitól is számos felajánlás, tárgyi segítség érkezett és érkezik. A Máltai Szeretetszolgálattól matracokat, a Sokoró kft.-től ágykereteket kaptak a családok.

 

Kiváló szakemberek

 

– Négy éve foglalkoztatunk ukrán kollégákat a cégnél – mondta Majsa Sándor, a Sokoró kft. ügyvezetője. – Negyvenketten hegesztőmunkásként dolgoznak, valamennyien kiváló munkaerők. Megbecsült, jól megfizetett alkalmazottaink, akik családjukról az eddigi távkapcsolat során tudtak gondoskodni. A megváltozott, háborús körülmények miatt most együtt lehetnek szeretteikkel.

 

Közöttük nem egy mérnök, tanár akad. Különleges közösségükben remekül megférnek egymás mellett az ottani magyar, ukrán és orosz nemzetiségűek. – Tét közelében található a Pokvári Kastélyszálló, amelynek tulajdonosa, az egykori pénzügyminiszter, Járai Zsigmond elsőként ajánlotta fel segítségét a bajba jutott családoknak – tette hozzá Bánfi Lajos. – A kastélyban jelenleg hatan kapnak szállást, el- látást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában