Nyerő a pumpapálya

2022.03.16. 18:04

Győr-Moson-Sopron megye 6 településén épül bringapark és görpark

Bringapark épül idén Csornán, Kapuváron, Jánossomorján, Écsen, Abdán és Vámosszabadin. Az Aktív Települések Programban kapott, összesen 69 millió forint támogatás mellé ugyanennyi önerőt tesznek hozzá a nyertes önkormányzatok.

D. Pusztai Andrea

Győr-Bácsa Füvészkert területén tavaly épült meg Magyarország máig legnagyobb, 800 négyzetméteren elterülő pumpapályája. 

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld-archívum

129 milliós támogatás 
 

Győr-Moson-Sopron megyében a bringapark volt a sláger, Csorna, Kapuvár, Jánossomorja, Écs, Abda, valamint Vámosszabadi összesen 69 millió forintot kapott. Görparkra Mosonmagyar­óvár pályázott sikerrel, a 700–800 négyzetméteren elterülő betonpálya Mosonban a Gabona rakparton épül majd meg a jelenlegi gördeszkapályához közeli területen. A Lajta-parti város 60 millió forintot nyert és ugyanennyit tesz hozzá. 
 

Abda egyike annak a hat Győr-Moson-Sopron megyei településnek, amely forrást nyert az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idei Aktív Települések Programjában brin­gapark építésére. Az évek óta zajló programban olyan szabad­idős sportlétesítmények létrehozására lehet még pályázni, mint a görpark, a futókör, a mászóterem, a sítanpálya, a műjégpálya. A cél, hogy kortól függetlenül bárki használni tudja. 

 

– Szülők kerestek meg az ötlettel, hogy örülnének a gyerekek, ha lenne Abdán pumpapálya – mondta a Kisalföld érdeklődésére Szabó Zsolt polgármester. – Akkor kezdtem el mélyebben foglalkozni a témával. – Utánajártam, hogy milyen egy pumpapálya, hol van belőle, hogyan készül, mekkora költséget jelent – mondta Szabó Zsolt abdai polgármester. – Nagyjából a tájékozódással egy időben jelent meg a pályázati lehetőség. Éltünk vele és nyertünk tizenöt millió forintot. Ugyanennyit önerőként teszünk hozzá, jelenleg a kivitelezési szerződésen dolgozunk. 

– A sportpálya szomszédságában terül el egy U alakú dombos képződmény, azt szemeltük ki. Korábban kültéri színielőadást szerveztünk ott, meg erősember­­­­versenyt. A dombok a kivitelező szerint is beleilleszthetők az elképzelésekbe, a pálya mintegy ötszáz négyzetméteren kap majd helyet – folytatta Szabó Zsolt polgármester, és hozzátette: az abdaiak örülnek a sikeres pályázatnak, amelynek révén tovább bővülnek a mozgási lehetőségek. – A sportpálya mellett van egy lovaspálya, és hamarosan megépítünk egy hússzor negyven méteres rekortánborítású pályát is. 

 

Pár hónap múlva ott, ahol most Szabó Zsolt polgármester áll, használható lesz a ma még terveken szereplő abdai pálya. 
Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

 

A pályáknak idén el kell készülniük, a legtöbb település Abdához hasonlóan egy meglévő sport­létesítmény közelébe képzeli el.
 

A korábbi nyertesek 
 

Az Aktív Magyarország évértékelő kiadványa szerint tavaly a program keretében Csorna a műjégpályára nyert 5 millió forintot, Sopronban pedig a BMX cross versenypályát fejleszthették 2,9 milliós támogatással. Győrben folyamatban van még a gördeszkapálya építése, amelyre az önkormányzat 15 milliót kapott, illetve elkészült a bringapálya a bácsai Szitásdomb Füvészkertben 14,5 milliós hozzájárulással. 
 

A pályák 
 

Kapuvár és Csorna, mint arról korábban beszámoltunk, 18, illetve 20 millió forintot kapott. Kapuváron a Medosz-pálya mögötti területen, Csornán pedig a Vilmos parkban épülnek meg a beruházások. Mindkét város vállalta az önerőt, a támogatás ötvenszázalékos, tehát 36, illetve 40 millió a teljes keret. 

Jánossomorján 15 millió forintos támogatás és 15 millió forint önerő mellett épülhet bringapark, ebből egy valamivel több mint kétszáz méteres szakasz épül meg. 

Écsen az önkormányzat a 8 milliós önerő mellé 8 millió forintot kapott, a sportpark a Coop ABC mögötti területen, közvetlenül a kerékpárút mentén terül majd el, benne egy 120 méteres pumpapályával. 

Vámosszabadi polgármestere a közösségi oldalán tette közzé a jó hírt: másodszorra került a befutók közé a pályázatuk, a 8 milliós önrész mellé 8 milliót kaptak a bringaparkra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában