Polgári elégedetlenség

2022.02.23. 14:47

Győrben is tiltakoztak a pedagógusok

Győrben két intézmény csatlakozott szerdán a pedagógusok lassan országos méretű akciójához, a sztrájkjog ellehetetlenítése ellen tiltakoztak. A Révai Miklós Gimnáziumból és az Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából is voltak olyanok, akik nem tanítottak.

kisalfold.hu

A Révai Miklós Gimnáziumban majdnem minden harmadik pedagógus vett részt a tiltakozásban, és jelentette be reggel: nem veszi fel a munkát. Horváth Péter igazgató lapunkkal tudatta: a 61 fős tantestületből 21 pedagógus, és egy óraadó csatlakozott.

 

– Nehezen oldottuk meg a helyettesítést, de sikerült biztosítani a folyamatos oktatást. A legtöbb osztályban a megszokott munka várta a diákokat, de több pedagógusunk összevont órákat tartott. Volt olyan tanóra is, ahol ugyan hozott tananyagot, de nem szakos tanár oktatott – fogalmazott kérdésünkre Horváth Péter. – Kedden este kihirdettük, hogy másnap rendes tanítás lesz, így reggel csengetésre érkeztek meg a tanulók. A tankerületnél is jeleztük, hogy huszonegyen vesznek részt a tiltakozásban.

 

– Véleményem szerint az áprilisi választások előtt érdemi intézkedés nem várható. Március elején ülnek majd asztalhoz a tárgyalófelek. Úgy gondolom a tiltakozással, az engedetlenséggel meg kellett volna várni azt az időszakot. Az esemény egy jelzés értékű megmozdulás volt a pedagógusok részéről. Tudatták: a sztrájkhoz joguk van – mondta az igazgató.

 

Az Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 29 tanár tiltakozott a február 11-én megjelent kormányrendelet ellen. Az intézmény Facebook oldalán a tanárok közzétették nyilatkozatukat, amelyben olvasható: akciójuk nincs összefüggésben sem a szakszervezetekkel, sem pártokkal, nem irányul sem a diákok, sem az iskolát felügyelő és irányító tankerület, sem pedig az iskola vezetősége ellen. Elsősorban tanítványaik és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszenek. Nem csak mint pedagógusok vagy pedagógiai munkát segítő dolgozók, hanem szülők, nagyszülők. Kötelességüknek érzik, hogy kiállásukkal felhívják a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogaikra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.
Értesüléseink szerint a tiltakozáshoz pénteken további intézmények csatlakoznak majd, köztük a Kazinczy Ferenc Gimnázium.

 

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) korábbi álláspontja szerint alaptörvény-ellenes a kormány rendelete.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában