Bíróság dönt a hamis tanúzás súlyáról

2021.11.05. 08:01

Több rokona is alibit gyártott a darnózseli gyilkosnak

A gyászoló család reméli, hogy mindenki, aki ebben a szörnyű ügyben a tettes oldalán közrejátszott az igazságszolgáltatás akadályozásában, elnyerheti méltó büntetését. A nő egyelőre nem tett vallomást.

Simon Roberta

F. Csilla és N. János egyeztet dr. Jován László (középen) ügyvéddel. Felvételünk az egyik tárgyalási szünetben készült.

Forrás: Kisalföld archív

Ahogy arról portálunk is beszámolt, csütörtökön a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség vádat emelt hamis tanúzás miatt a darnózseli emberölés miatt elítélt férfi egyik hozzátartozójával szemben, aki alibit próbált neki igazolni a bűntény idejére.

A nő az emberölés miatti büntetőeljárás során tanúként végig hamisan állította, hogy N. János a bűncselekmény időpontjában nála tartózkodott. Élhetett volna mentességi jogával, megtagadhatta volna a vallomástételt, ehelyett többször hazugságokba keveredett. Emiatt akár öt évre börtönbe is kerülhetne. Az ügyészség tárgyalást mellőzve felfüggesztett szabadságvesztést kért.

F. Csilla és N. János egyeztet dr. Jován László (középen) ügyvéddel. Felvételünk az egyik tárgyalási szünetben készült.
Fotó: Kisalföld archív

Juditot senki sem pótolhatja

Éppen egy éve, a gyilkossági ügy jogerős ítéletét követően nyújtotta be a feljelentést a hamis tanúzásról dr. Gál András sértetti képviselő a család kérésére.

– Örülünk, hogy mindenki, aki ebben a szörnyű ügyben a tettes oldalán közrejátszott az igazságszolgáltatás akadályozásában, elnyerheti méltó büntetését. Hogy a gyilkos nővére hamisan tanúzott, az nem kérdés számunkra – hangsúlyozta Kovács Szilárd, az elhunyt Judit testvére, aki arra számít, hogy ha igazolódik a hamis tanúzás, N. János nővére 1–5 év közötti szabadságvesztéssel sújtható.

– Hogy Jánost 21 évre elítélték, a szüleim lelkiállapotára jótékonyan hatott, de Juditot senki, semmi nem tudja számunkra pótolni – fűzte hozzá Szilárd.

A testvérét elvesztő férfitől azt is megkérdeztük, mit szól ahhoz, hogy az ügyészség gyorsított eljárást kezdeményezett tárgyalás mellőzésével és indítványt tett felfüggesztett büntetésre.

– Értelmezésem szerint ez a felfüggesztett az egyszerűsített eljárásra értendő, azaz, ha beismeri a tettét. Véleményem az, hogy ez a beismerés szinte kizárt, ugyanis eddig négyszer vallott másként. Azt pedig, hogy ezt követően az ügyészség milyen álláspontra fog helyezkedni, még nem lehet tudni. Remélem, hogy a tényleges bírósági szakaszban már letöltendő büntetést kérnek majd. Sőt, a mi véleményünk szerint itt a tettazonosság elve miatt a 2–8 év közötti tényleges letöltendővel járó büntetési tétel lenne a kívánatos és helyes jogi álláspont – vélekedett Szilárd.

Hamis vallomások

A darnózseli hentest hat év után, 2021 januárjában ítélték el jogerősen. Az ítélet szerint bizonyos, hogy a férj előre eltervezte, hogy a feleségét megöli, holttestétől pedig kegyeletsértő módon szabadul meg. Az emberölés bűntette miatti büntetőeljárás során eljáró bíróságok mindegyike megállapította – még a Tatabányai Törvényszék is, ahol végül felmentették N. Jánost –, hogy valótlan a férfi és nővére azon egybehangzó állítása, miszerint Judit megölése idején a nő otthonában tartózkodtak. A telefonos cellainformációkból kiderült, hogy nem voltak egy körzetben.

A tettes édesapja szintén nem tagadta meg a vallomástételt. Hamisan vallott, hogy kimentse a fiát, úgy tudjuk, azóta meghalt. N. János gyereke is hamisan tanúzhatott, mert azt állította, már otthon volt az apja, amikor ő hazaért. Ezzel szemben hétszer hívta telefonon és kiderült, hogy az apja csak 11 előtt ért haza. A gyerek a meghallgatása idején azonban 12 éves volt, ezért nem vonták felelősségre.

F. Csilla férje sem mondott igazat, mert megerősítette felesége vallomását. Úgy tudjuk, az ő esetében is vizsgálódtak, de megszüntették az eljárást, mert vallomása szerint nem volt otthon, csak feleségétől tudta, hogy a gyilkosság időpontjában N. János náluk járt.

Panasszal éltek

A vádemelés kapcsán megkerestük dr. Jován Lászlót, aki N. János után a férfi nővérét, F. Csillát is védi.

– Még nem kaptunk vádiratot. Természetesen nem ismerjük el a hamis tanúzás tényét. Védencem nem tett még vallomást. A gyanúsítás ellen panaszt jelentettünk be, amit a Győri Járási Ügyészség elutasított. Többet csak a vádirat ismeretében tudok mondani – válaszolta lapunknak a védő.

Jován László ügyvéd a gyilkossági ügyben a jogerős ítélet után az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte sérült védence, N. János tisztességes eljáráshoz való joga, beadványát azonban elutasították. Ezt követően a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál is panasszal élt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában