győri campus

2021.11.17. 13:49

Ismerjék meg Bencét! – Győrbe látogatott a Széchenyi család egyik New York-ban élő tagja – fotók

A győri Széchenyi István Egyetem győri campusával, az intézmény elmúlt években elért jelentős fejlődésével ismerkedett az a több mint húsz amerikai oktató-kutató, akik Fulbright-ösztöndíjjal vannak jelenleg hazánkban. Köztük volt a Széchenyi család egyik tagja, a New York-i Bence Széchenyi is.

kisalfold.hu

Fotó: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

Nívós ösztöndíj

A Fulbright a világ egyik legrangosabb ösztöndíja, jelenleg 155 országban, köztük Magyarországon működik. J. William Fulbright amerikai szenátor alapította az Egyesült Államok külügyminisztériuma, partnerállamok kormányai és a magánszektor támogatásával. Alapvető célja, hogy elősegítse az államok közötti kölcsönös megértést, valamint lehetőséget nyújtson tudományos kutatói munkára, szakmai gondolatcserére.

Ennek keretében ebben a félévben több mint húsz egyesült államokbeli oktató és kutató tartózkodik magyarországi egyetemeken. Ők látogattak a Magyar–Amerikai Fulbright Alapítvány szervezésében a Széchenyi István Egyetem győri kampuszára, ahol dr. Lukács Eszter nemzetközi rektorhelyettes nyújtott áttekintést számukra Győrről és az intézményről.

Érzékletes hasonlat

„Győr olyan, mint egy madár, amelynek egyik szárnya az ipar, a másik a kultúra” – jellemezte érzékletes hasonlattal a várost. Kiemelte, hogy az egyetem rendkívül szoros partnerséget alakított ki az Audival, amely 12 ezer embert foglalkoztat s többek között a világ legnagyobb motorgyárát működteti a kisalföldi megyeszékhelyen. Felhívta a figyelmet arra, hogy a város az osztrák, a magyar és a szlovák főváros közelében fekszik, Bécs repülőteréről pedig a világ bármely pontja könnyen elérhető. Emellett Győr szomszédságában található Péren is van légikikötő.

Dr. Lukács Eszter kifejtette, hogy a Széchenyi István Egyetem jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Ennek bizonyítéka, hogy a két nagy globális felsőoktatási minősítő szervezet közül a QS idei világranglistáján a 801–1000., míg közép- és kelet-európai regionális rangsorában a 173. helyre sorolták, emellett szerepel a Times Higher Education fenntarthatósági célok alapján összeállított listáján is. Az intézményben a hallgatói közösséget ma már 65 ország fiataljai alkotják.

Nagyon tetszett a győri kampusz az amerikai vendégeknek, akik az egyetem szervezésében a győri Audi-gyárba is ellátogattak, valamint városnézésen is részt vettek.

„Izgalmas térség”

Erre erősített rá hozzászólásában Adam Kovach, az amerikai Marymount Egyetem filozófiaprofesszora, aki fél évig tartózkodik a Széchenyi-egyetemen Fulbright-ösztöndíjjal, ezzel is segítve az egyetem nemzetköziesítési törekvéseit. Ő azért választotta Győrt, mert az USA-ból nézve ez egy rendkívül izgalmas térség.

Elmondta, az Apáczai Csere János Karon nemzetközi tanulmányok szakosokat, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karon pedig építész szakosokat tanít angol nyelven. Az előbbin a hallgatók mintegy fele, az utóbbin döntő többsége külföldről érkezett, például Mongóliából, Laoszból, Kenyából, Kazahsztánból, Törökországból, Ecuadorból.

Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi rektorhelyettese. Fotók: Májer Csaba József

Széchenyi István életét tanulmányozza

Az amerikai vendégek között ott volt a New York-i Bence Széchenyi, a Széchenyi család egyik tagja. „Csodálatos érzés egy olyan egyetemen lenni, amely elismeri és nagyon sokat tesz azért, hogy folytassa családom örökségét” – válaszolta kérdésünkre. Szeptemberig az egyesült államokbeli metropoliszban, a pénzügyi szektorban dolgozott, most pedig Fulbright-ösztöndíjjal Széchenyi István életét és munkáit tanulmányozza a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen Frank Tibor történész mentorálásával.

Célja, hogy könyvet írjon erről. „Magyarország bámulatos hely. Győrben most vagyok először, de nagyon tetszik a város, a Széchenyi-egyetem pedig rendkívül szép és modern” – mondta végül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában