Füstölögnek az őszi kertek

2021.10.11. 14:14

Eltérő tűzgyújtási előírások – Sok helyen tilos, máshol szabályozott az avarégetés

A vírushelyzet miatt már tavasszal több helyen önkormányzati hatáskörbe helyezték az avar, illetve kerti hulladék égetését. Az őszi lombhullás megkezdődött, ám a tűzgyújtás nem mindenütt engedélyezett. Nem árt meggyőződni a területünkön érvényes szabályokról, mert komoly bírságot is fizethetünk.

Hécz Attila

Avarégetés

Fotó: AS

A győri önkormányzat környezetvédelemről szóló rendelete szerint az avar és kerti hulladék égetése a szervezett háztartási hulladékszállításba bekapcsolt területeken tilos, kivéve áprilisban és októberben az önkormányzat által meghatározott városrészekben – áll az önkormányzat tájékoztatójában. Égetni csak szélcsendes időben, 8 és 17 óra között, légszáraz állapotú avart és kerti hulladékot lehet. Az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztethet, vagyoni és környezeti kárt nem okozhat, a keletkező hő és füst a környéken levő zöld növényeket, fákat, bokrokat nem károsíthatja, és nem zavarhatja a környező ingatlanok lakóit.

Komoly bírságot kaphat, aki a tiltás ellenére éget

Mosonmagyaróváron már egyáltalán nem lehet avart égetni, a helyi önkormányzat rendelete értelmében a tűzgyújtás szigorúan tilos.

Az érvényben lévő kormányrendelet, illetve az országos korlátozások alapján a bírság 100 ezer forintig terjedhet a kertek esetében. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat a kockázatoktól függően 20 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságot határoz meg mezőgazdasági területeken, erdők közelében, de akár ingatlanokon is.

A legfásabb településen komoly gond az avar

– Tavasszal egy pályázat keretében 8 millió forintból nagy hulladékgyűjtést szerveztünk, amivel megtisztítottuk Győrújbarátot – mondta Kóbor Attila polgármester. – További forrásaink sajnos nincsenek, de az őszi biológiai hulladék egy részének megsemmisítésére területet jelöltünk ki. Itt egy helyi vállalkozó ingyenesen ledarálja a lehullott ágakat, gallyakat.

A polgármester elmondta, hogy az érvényben lévő veszélyhelyzetben, szeptember 1. és november 30. között (illetve március 1. és május 31. között) heti két napon (kedd és csütörtök) engedélyezett az avarégetés Győrújbaráton.

– Akik nem tudnak mit kezdeni az avarral, azok közül sokan a komposztálást választják – jegyezte meg a település vezetője. – Félő azonban, hogy sokan a településen kívül próbálnak megszabadulni a zöldhulladéktól, komoly problémát okozva ezzel például az esővíz megfelelő elvezetésének.

Ideiglenes hulladék- udvarban a lomok

Győr-Ménfőcsanakon két héttel ezelőtt egynapos akció keretében ideiglenes hulladékudvaron szabadulhattak meg a helyiek mindenféle lomjuktól. A kétszáz látogató több mint 25 ezer kilogramm (242 köbméter) hulladéktól szabadult meg, melyből 1750 kiló volt biológiailag lebomló.

A legtöbbet magunknak ártunk vele

Száz kilogramm avar elégetésével 90 millió köbméter levegőt szennye- zünk össze határérték felett, ami egy 10 ezer fős település teljes légkészletét jelenti. Azoknak az anyagoknak a nagy része, amelyek az égetés során a légkörbe kerülnek, bizonyítottan vagy lehetségesen rákkeltőek – ilyenek a nitrogén-oxidok vagy a benzolszármazékok, közülük is talán a legveszélye- sebb a benzo(a)pirén – áll a Levegő Munkacsoport tájékoztatójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában