Elismerés

2021.10.15. 11:31

A vendég az első – Kitüntették a Horváth házaspárt Kapuváron

A rábatamási Horváth Antal negyvenéves vendéglátósmúltra tekint vissza, úgy tartja, legalább délben legyen időnk kicsit megállni, asztalhoz ülni, megebédelni, és közben egy jót beszélgetni.

Kustor Réka

Horváth Antal 1982-ben nyitott a zánkai tsz-nek borozót nagybátyjával Rábatamásiban, ezt több állomás követte a vendéglátásban, mígnem a kapuvári önkormányzat pályázatot írt ki a Bercsényi utca akkor még üresen álló telkére. Másodmagával, Lengyel Gyulával kezdett neki itt étterem építésének, de Gyula később másik utat választott.

– Az első kapavágástól kezdve mindenből kivettük a részünket. 1995-ben nyitotta meg a Szent Kristóf Étterem és Panzió a kapuit. Van még egy tulajdonostársuk, aki amolyan csendestárs. Az évek folyamán működött az épületben csemegeüzlet, fodrászat, fogászat, videotéka, festékbolt és még butik is – tudtuk meg Horváth Antaltól, mára azonban csak az éttermi és szállásszolgáltatás szerepel a kínálatban.

– Postás a szakmám, ebben is dolgoztam hosszú évekig, majd a Rábaközi Takarékszövetkezetnél helyezkedtem el, közben pedig a vendéglőben dolgoztam másodállásban. Sokszor a déli szünetben is besegítettem, hogy a menüsök minél előbb ebédhez jussanak – emlékezett vissza Ildikó, aki érdekességként elmondta, hogy az osli nagyapja is vendéglős volt, és őt is Horváth Antalnak hívták.

– A vendég mindenekfelett, az ételeknél pedig a házias ízekre törekedtünk – ezt tartották szem előtt munkájukban. Alkalmazkodtak a változásokhoz, trendekhez, így a könnyebb ételek is felkerültek az étlapra. A vírus idején minden munkatársat megtartottak, de a házhoz szállítást Antal nem pártolta.

– Legyen időnk kicsit megállni, asztalhoz ülni, megebédelni, és közben egy jót beszélgetni – hangsúlyozta.

Az önkormányzati eseményeknek is számtalanszor helyet adott a vendéglátóhely, Hámori György polgármester munkájuk elismeréséül „Báró Berg Gusztáv” kitüntetést adott át Horváth Antalnak és feleségének.

– Örültünk neki, nagyon jólesett az elismerés – jegyezte meg Antal, aki feleségével együtt már nyugdíjas, az éttermet kiadták. – Nehéz a pörgős mindennapok után az átállás, még keresem a helyem, de igyekszünk aktívan tölteni a nyugdíjaséveket kirándulással, kerékpározással. Az eredményeket a munkatársak segítségével értük el, az új csapatnak sikeres működést kívánunk, és hogy továbbvigyék az igazi vendéglátást – mondta végül a Kisalföldnek.

Antal napi átlag tizenkét órát töltött munkával, feleségére társként és munka- társként is számít- hatott.

Horváth Antal és felesége, Horváth Antalné Ildikó munkájuk elismeréseként nemrég „Báró Berg Gusztáv” kitüntetést vehettek át.

Fotó: Kustor réka