Néhány régióban

2021.09.17. 07:33

Szlovákiában visszatér a kijárási tilalom

Néhány régióban lép életbe a szigorítás.

Forrás: Új Szó

Spanish curly redheaded empowered woman wearing fabric handmade colorful cotton protective mask sitting on an empty bus looking through the window with negative space. Coronavirus mask wearing trends.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Moha El-Jaw

A romló járványhelyzet miatt egyre nagyobb regionális különbségek alakulnak ki a járványügyi óvintézkedésekben: a zöld járásokban továbbra is viszonylag szabad az élet, de felbukkannak már bordó járások is, ahol este 9 és hajnali 5 között ismét visszatér a kijárási tilalom – írja az Új Szó.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter elmondta, hogy az oltási program lassan halad, ami leginkább azért rossz hír, mert a kórházba kerülő betegek közel 80 százaléka éppen az oltatlanok közül kerül ki. Szeptember végi becslési még aggasztóbbak:

úgy becsüli, hogy hamarosan napi 1500–3000 új fertőzöttel, napi 75–100 új kórházi beteggel és napi 8–15 halálesettel kell számolniuk.

A Covid-automata regionális járványtérképe mindeközben egyre színesebbé válik. Már ezen a héten felbukkant benne egy újabb szín, a bordó, mivel a jelenleg vörös fázisban lévő Bártfai járásban olyan gyorsan romlik a járványhelyzet, hogy a helyi regionális közegészségügyi hivatal szakemberei kénytelenek voltak kérvényezni az azonnali szigorítást.

A Bártfai járás már péntektől bordónak számít. Jövő hétfőn további 3 járás lép át a bordó fázisba (a Korponai, a Szakolcai és a Rozsnyói), ami jelentős szigorításokkal jár, olyanokkal, amelyek már nemcsak az oltatlanokat érintik.

Az egyik legfontosabb változás az este 9 és reggel 5 közötti kijárási tilalom, akárcsak tavaly ősszel és télen.

A bordó járásokban élők csak kivételes esetben hagyhatják el otthonukat az esti órákban, például orvoslátogatás vagy munkavégzés céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában