Tele vagyunk lehetőségekkel

2021.09.30. 06:46

Martini Gábor élhetőbb Győrt álmodik, tervez – látványtervek

Gyalogos- és kerékpároshíd köti össze a kettévágott Püspökerdőt, Révfalut és a Belvárost a Prohászka-iskolánál, reneszánsz várfal magasodik a Dunakapu téren, előnyére változik a Pápai út.

Gyurina Zsolt

2021 Győr Az álmodozó lokálpatrióta. Martini Gábor építész szabadidejében látványterveket készít, szerinte hogy lehetne szebb a város. Fotó: KAPOTT KÉP Kisalföld

Martini Gábor szabadidejében azon gondolkodik, hogyan lehetne élhetőbb szeretett városa. Mutatunk pár látványtervet az elképzeléseiről.

Martini Gábor látványterveinek az is a célja, hogy a győriek elgondolkodjanak, hogyan lehetne szebb a városuk. Fotó: Huszár Gábor

 

A fiatal, alkotó szellemiségű Martini Gábor Győrben, Marcalvárosban nőtt fel, és egész életében erősen kötődött a városhoz. Statikus tervezőként dolgozik, ám szabadidejében szívesen járja az utcákat, csodálja annak szépségeit, lehetőségeit. Áthatja a jobbító szándék, ezért látványterveket készített: hogyan lehetne élhetőbb, szebb Győr.

 

Példát adhat a nagyvilágnak

Elképzeléseiről nem csupán beszél, hanem lerajzolja vagy látványterv formájába önti. Érdekesség például a negyven éve kettévágott Mosoni-Duna felett a Püspökerdőt újraegyesíteni kívánó sétahíd, a belvárost „kétsávossá” alakító gyalogos- és kerékpároshíd a Prohászka- iskola magasságában, a Pápai út körüli kerékpáros-útvonal kialakításának elképzelése, vagy akár a Dunakapu téren a reneszánsz várfal és hangulat újbóli megidézése.

Martini Gábor a gyalogosok és a kerékpárosok szemével tervezte át Győrt. A Kossuth és a Széchenyi híd közé beékelne egy új hidat, akárcsak a Püspökerdő két része közé. A Dunakapu tér látványán sokat emelne egy megmagasított várfal. A forgalmas Pápai út mellett hasznos lenne egy kerékpárút.

– Jellemzően gyalog vagy kerékpárral közlekedek, így gyakorlatilag minden pillanatát látom Győr alakulásának. A város rendezése, alakítása, építészete, természete és jövőre való felkészítése az, ami érdekel. Városunk gyökeresen megváltozott az elmúlt évtizedekben, ez pedig hozott jót és rosszat, szépet és csúnyát. Tele vagyunk lehetőségekkel, amelyeket érdemes volna kihasználnunk, akár példát nyújtva a nagyvilágnak – nyilatkozta Martini Gábor.

Hidak gyalogosoknak, kerékpárosoknak

– A révfalui hidat sokan szeretik, szépsége mindenkire hatással van, de elkélne a segítség, hogy máshol is átközlekedhető legyen a belváros – fűzte magyarázatul másik látványtervéhez. A győri tervező szemében a Széchenyi híd szinte olyan, mint egy autópálya hídja, nem belvárosi közlekedésre találták ki. A két híd között egy új útvonal kialakításával kinyílhatna végre a belváros is, nem csak a Baross út–Széchenyi tér–Dunakapu tér tengely létezne.

Egy harmadik elképzelésében a Pápai út mellett vezető kerékpárút látható. Mint mondta, az úton a kerékpáros közlekedés nem tiltott, ám a jelentős autóforgalom miatt mégis problémás. A helyzetet rendezhetné egy párhuzamosan kialakított széles kerék­párút.

A reneszánsz vár hangulata

– Mindig sajnáltam, hogy a győri vár kevésbé mutatja meg nagyszerű mivoltát, mint sok más egyéb történelmi épület az országban. Az évek során volt szerencsém megismerkedni jó pár hozzáértő mérnökemberrel, akiktől sokat tanulhattam többek között a győri várról és történetéről. Az ő ihletésük alapján és a saját gondolataimat is beleszőve rajzoltam meg a Duna-bástya rekonstrukcióját. A jelenlegi Dunakapu teret nem bántva, mindössze ahhoz hozzáépítve születtek meg azok a látványtervek, amelyek a reneszánsz vár hangulatát hivatottak bemutatni. Elképzelésem a belvárost óvárosi hangulattal, de a mai korban is használható területként mutatja be. A téma kényes és nagy, de ha lerajzolhatom és megoszthatom másokkal, az jobb és előremutatóbb, mintha csak beszélnénk róla – összegezte Martini Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában